Плевнелиев: София и Сеул отварят нова глава в отношенията си

България и Южна Корея повишиха днес равнището на сътрудничеството, с което отвориха нова глава и нов етап в развитието на двустранните отношения с 25-годишна история. Това коментира пред журналисти в Сеул държавният глава Росен Плевнелиев по повод подписаната по-рано от президентите на България и на Южна Корея Съвместна декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство. Президентът обобщи резултатите от разговорите си с президента Пак Гън-хе и представители на корейското правителство.

В областта на образованието и науката държавният глава обяви, че компанията „Самсунг“ ще финансира програма за интелигентно интерактивно учене на стойност над 6 млн. щ.д., която ще обхване български университети и 84 училища. От корейската софтуерна компания MIDAS IT българското Министерство на образованието и науката получи като дарение компютърни програми за симулиране и моделиране на различни технически и биологични системи. Със софтуерните продукти са изградени едни от най-големите инфраструктурни обекти по света и се използват активно и в областта на здравеопазването и роботиката.

Президентът открои подписания днес Меморандум за разбирателство в областта на отбраната, който беше определен като знак за по-високото доверие между двете страни. Компанията KIA има интерес да произвежда бронирани автомобили съвместно с български партньори, като предстоят преговори, обяви Росен Плевнелиев. Очаква се представители на компанията да посетят България и да запознаят българските власти с проекта.

Корейската страна проявява също така интерес към реализация на местния пазар на българско кисело мляко и на български вина, отбеляза президентът и апелира българският бизнес да бъде по-активен, а Министерството на туризма да разработи специални пакети за корейски туристи.

В областта на енергетиката президентът Росен Плевнелиев е обсъдил с корейската страна възможностите корейски компании да участват в изграждането на терминал за втечнен газ, съвместно с Гърция. Президентът покани корейския бизнес да участва в концесии на находища на енергийни ресурси в България, както и във високотехнологични инфраструктурни проекти у нас, включително изграждане на интерконекторни връзки и тунелни пътни и ж.п. съоръжения, в реализацията на които корейските фирми са сред водещите в света.

По време на посещението на държавния глава в Република Корея беше подписан меморандум за разбирателство между Samsung Electronics и „София Тех Парк“ АД. Samsung Electronics и „София Тех Парк“ АД ще си сътрудничат в осъществяването на проекти и инициативи за подобряване на националната конкурентоспособност, насърчаване на обучението в сферата на дигиталните технологии и подобряване на образованието за постигане на интелигентен растеж. Компанията ще споделя и опита си в иновациите с българския ИТ-сектор. Очакваме и други корейски световни производители да стъпят в България и да се възползват от преимуществата на страната ни като аутосорсинг дестинация, каза още президентът.

„Тук, В Южна Корея, имаме отворена врата и много добро име. Подходът на корейските партньори е много коректен и от нас зависи да повишим корейските инвестиции в България и да направим така, че страната ни да бъде атрактивна не само в двустранен план, но и да се позиционира като център на корейските инвестиции в региона и в Европа“, коментира държавният глава Росен Плевнелиев в Сеул.

Държавният глава посети Центъра за иновации на “Samsung Electronics” и Центъра за креативна икономика и иновации в Пангьо.
(Информация и снимка:www.president.bg)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.