Плевнелиев: България е незаобиколим фактор за стабилността на Балканите

Присъединяването на България към Европейския съюз беше правилно политическо решение с дългосрочна перспектива. Далновидно решение със стратегическо значение, което увеличи сигурността и стабилността на Балканите. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с членовете на Германско-българския форум, на който представи постигнатото от България 10 години след подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС. Държавният глава подчерта, че постигнатото от страната ни през последните години се дължи на „мотора на европейската интеграция“.

Президентът Плевнелиев беше категоричен, че днес България е незаобиколим фактор за стабилността на Балканите – държава, през която преминават най-много европейски транспортни коридори и която работи за модернизирането на своята икономика и постига резултати. По думите на президента, БВП на България за последните 10 години се е удвоил и държавата отделя три пъти повече средства за образование, здравеопазване и за пенсии. Държавният дълг е намалял три пъти, а преките чуждестранни инвестиции са се увеличили седем пъти.

„Германско-българските двустранни отношения също се развиха. Стокообменът между Германия и България в последните 10 години се удвои. Днес Германия е най-големият търговски партньор на България, а броят на немските туристи се увеличи значително през последните години“, отбеляза още държавният глава.

Президентът посочи, че европейската солидарност дава своите първи плодове в България. С подкрепата на европейските фондове страната ни стартира проекти за изграждането на 300 км магистрали, на 26 метростанции, на ж.п. линии, пътища, водни проекти, на първата у нас иновационна екосистема – София Тех Парк, както и на над 10 000 проекта в подкрепа на малките и средни предприятия. „Успяхме да подобрим значително и капацитета на местните власти за изпълнение на европейските проекти“, посочи Росен Плевнелиев.

Държавният глава беше категоричен, че независимо от трудностите през последните две години – смяната на пет правителства, фалит на четвъртата по големина банка, опустошителните природни бедствия, миграционната вълна, както и негативното влияние на кризите в Гърция и Украйна, България е успяла да съхрани стабилността си и очаква икономически растеж от близо 2% за 2015 г. „Убеден съм, че със смели реформи и добро управление бихме могли скоро да постигнем растеж от над 4 на сто“, заяви президентът.

„2015 г. е ключова година, защото предстои да приключи програмният период 2007-2013 г. Европейските фондовете могат да бъдат инвестирани успешно и целта на България е да усвои най-малко 90% от предвидените за нея средства“, посочи още държавният глава. Постигнатите резултати са по-добри от тези на много държави членки през първия програмен период, отбеляза президентът. Държавният глава заяви, че 2015 година е и годината, в която трябва да се случат и ключови за страната реформи и открои тези в съдебната система, в енергетиката, в образованието, пенсионната система, в сектор „Сигурност“ и други.

Пред членовете на Форума Росен Плевнелиев припомни, че преди 20 години балканските държави са били разделени и изолирани, а днес работят за интеграция и споделят обща перспектива за развитие „Европейската регионална политика е силен инструмент на демокрацията и подава ръка на гражданското общество, за да заработят по-ефикасно и по-прозрачно всички институции в региона на Югоизточна Европа”, заяви още президентът. По думите на държавния глава, гражданите очакват прозрачност в работата на институциите и реализацията на смислени проекти, откриването на нови гранични пунктове, свързване на енергийните и транспортни мрежи. „Бизнесът печели от икономическия потенциал на региона. Същото е валидно и за енергийните мрежи. Бъдещето не идва по газовите тръби. То е в идеите и в иновациите, за които няма граници. Стоя зад енергийната ефективност, диверсификацията и либерализацията. Стоя зад изграждането на Европейски енергиен съюз. В това виждам нов мотор на интеграцията. Цената на газта трябва да се определя от пазара, а не от политически интереси. Газта вече не трябва да бъде оръжие, а стока“, подчерта още президентът Плевнелиев.

„ЕК планира до 2020 г да инвестира в региона почти 50 млрд. евро чрез европейските структурни инструменти. Това означава, че средствата за трансгранично сътрудничество между страните от Югоизточна Европа значително ще се увеличат“, отбеляза Росен Плевнелиев. Според държавния глава до 2020 г. Балканите значително ще подобрят и модернизират транспортната инфраструктура, „а регионите ще получат нова перспектива и хората със сигурност ще спечелят от това. Ние искаме да докажем, че европейската регионална политика функционира в Югоизточна Европа и води до видими резултати. За нас е важно да видим, че възможности има както за най-богатите, така и за най-бедните региони в ЕС“, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

В Берлин българският президент, заедно с канцлера на ФРГ Ангела Меркел и с президента на Френската република (2007-2012 г.) Никола Саркози, ще участва във Форум на германския семеен бизнес – една от най-представителните срещи на предприемачите във Федерална република Германия. Очаква се на форума да присъстват собственици на над 400 от най-големите семейни компании в страната. 91% от германските компании са част от т. нар. „семеен бизнес“ и на тях се дължат 46% от реализираните продажби в Германия. Президентът Росен Плевнелиев ще направи изказване на тема „България и Югоизточна Европа: икономически и геополитически предизвикателства и перспективи“.

(Снимка: president.bg)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.