Плевнелиев: България е естествената „врата“ на азиатския бизнес към Европа

Регионът на Югоизточна Европа е стратегическият мост, който свързва Европа и Азия и може да постигне много повече за насърчаването на търговския обмен между двата континента. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на първата сесия, посветена на насърчаването на икономическото сътрудничество в рамките на Десетата среща на върха Европа-Азия (АСЕМ), която се провежда в град Милано. На форума на АСЕМ президентът подчерта, че днес държавите от Югоизточна Европа не са разделени от „железни завеси“, а споделят обща визия за своето европейско бъдеще и работят за свързването на транспортните, железопътните и енергийните си системи.

България има отличната репутация на надежден партньор в Азия и развива ползотворно сътрудничество с много от държавите от континента, посочи още президентът и припомни, че в близкото минало хиляди младежи от Азия са получили своето висше образование и са работили у нас. „Българските стоки са традиционно добре приети на пазарите в Азия и днес ние заслужено сме известни като страната на розите, на качественото кисело мляко и като производители на здравословна храна“, отбеляза още държавният глава.

Росен Плевнелиев подчерта, че със своето разположение България е естествената „врата“ на азиатския бизнес към Европа и може да се превърне в транзитен център за вноса на стоки от Азия. „Като член на ЕС предлагаме едни от най-добрите условия за чуждестранните инвеститори –ниски производствени разходи, квалифицирани кадри и свободен достъп до Общия европейски пазар“, заяви президентът и подчерта, че много компании от Азия вече са спечелили от установяването си в България и региона.

Страната ни е и един от съорганизаторите на Диалога за устойчиво развитие в рамките на АСЕМ, насочен към споделянето на опит и инициативи между държавите от басейните на реките Дунав и Меконг, отбеляза Росен Плевнелиев и изрази решимостта на България да разшири това сътрудничество. „Готови сме да бъдем домакин на един от семинарите на АСЕМ, посветен на спазването на човешките права“, отбеляза още президентът.

Диалогът между ЕС и АСЕАН за повече свързаност между Европа и Азия е сред добрите примери за обмяна на опит и на работещи практики, посочи още в изказването си държавният глава. Росен Плевнелиев беше категоричен, че е в общ интерес на държавите от двата континента да продължат да развиват транспортните системи, които ги свързват и които стимулират икономическия обмен. „В глобализирания свят европейските и азиатските икономики са взаимно зависими и Азия е стратегически партньор на Европа“, посочи президентът. Заедно те представляват над 50 % от световния БВП и над 60 % от населението на Земята.

Държавният глава подчерта, че в условията на нарастваща взаимна зависимост предизвикателствата, пред които се изправят отделните страни са общи и изискват обединени усилия за тяхното преодоляване. По думите на президента ситуацията в Европа днес напомня за енергийната уязвимост на континента, а Азия може да предложи алтернативни източници и маршрути за транспорт на енергийни ресурси. „Инициативи като „диалогът” между Европа и Азия са най-добрият начин да продължим напред“, заяви още президентът Плевнелиев.

В изказването си държавният глава поздрави Хърватия и Казахстан с присъединяването им към АСЕМ.

Снимка: www.president.bg

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.