Плевнелиев апелира за повече решителност от страна на НАТО

„Нестабилността и конфликтите в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка променят драстично средата на сигурност в Европа и изправят пред риск демократичните принципи и ценности и върховенството на закона“. Това заяви днес в Уелс президентът Росен Плевнелиев на Срещата на Северноатлантическия съвет на най-високо равнище. Държавният глава беше категоричен, че тези принципи са в основата на демократичните общества, които изграждат НАТО, и затова Алиансът трябва да стане по-подготвен и решен да защити сигурността на държавите-членки, съобщиха от пресцентъра на “Дондуков” 2.

„С днешното решение да одобрим Плана за готовност за действие на НАТО, ние повишаваме готовността и увеличаваме способностите си за отговор на общите предизвикателства“, посочи президентът. По думите на Росен Плевнелиев Планът съдържа мерки както за гарантиране на сигурността на отделните държави, така и за адаптиране на Алианса към новите реалности и е „най-важното постижение от Срещата на Върха”.

Според Росен Плевнелиев ефективното съюзническо командване и управление на място е ключов елемент за възможностите за адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността. „България подкрепя предложението за установяването на съюзническо командване и управление в държавите от Източния фланг на НАТО. Елементи от командните структури трябва да бъдат разположени в целия Източен регион на отговорност на НАТО, включително и у нас“, подчерта президентът.

Като национален принос към изграждането на способностите на НАТО в региона държавният глава посочи установяването на командна структура на Алианса на българска територия, присъединяването на Втора тунджанска механизирана бригада към Многонационалния корпус в Шчечин, включването на страната ни към групата от държави с водеща рамкова нация Германия, в съответствие с Концепцията за рамкови нации, както и за свързването на съвместния българо-американски тренировъчен център в Ново село с тренировъчния център в Бидгошч, Полша. България ще продължи да работи и за по-тясното сътрудничество между специалните сили, при управлението на кризи и реакция при природни бедствия, както и по отношение на кибер отбраната, отбеляза още Росен Плевнелиев.

Президентът отново призова за засилване на възможностите на НАТО за наблюдение и предупреждение в Черноморския регион и за използване на потенциала на интелигентната отбрана и съвместното финансиране на общи за държавите от региона проекти.

Държавният глава приветства инициативата на президента на САЩ Барак Обама за подобряване на военноморското сътрудничество между Военноморските сили на САЩ, България и Румъния в Черно море за повишаване нивото на съвместната им подготовка.

Свързани публикации

1 Comment

  1. ТОЯ НЕГРАМОТЕН БОКЛУК ЩЕ НИ ВКАРА ВЪВ ВОЙНА.ГАДНО НЕНОРМАЛНО ИЗЧАДИЕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.