Пленум на БСП, чакат се промени в ръководството

Днес на “Позитано” 20 ще се проведе заседание на Националният съвет на БСП. В дневния ред на форума, който мнозина по навик наричат пленум, е предвиден анализ на политическата ситуация и оценка на участието на партията в управлението през последната една година. Лидерът на БСП Сергей Станишев трябва да предложи промени в партийното ръководство и в Националния предизборен център, какъвто мандат получи на предишния пленум. Очаква се да бъде поставен и въпросът за свикване на конгрес преди традиционния събор на Бузлуджа.

Това заседание на НС на БСП тряябваше да се проведе в понеделник, но бе отложено, като повечето от участниците бяха известени със SMS-и. Същата вечер в къщата-музей “Димитър Благоев” в София се събраха членове на т. нар. дискусионен клуб “Благоев”, сред които имаше депутати (Румен Овчаров, Страхил Ангелов, Жельо Бойчев) представители на регионални структури на БСП, социологът Юрий Асланов и др. Някои определиха това събиране като опит за организиране на вътрешнопартиен преврат заради лошите изборни резултати и разпада на управлението.

През седмицата напусналият парламента член на НС на БСП Георги Кадиев настоя за оставката на цялото Изпълнително бюро на социалистическата партия. В петък Румен Овчаров пък заяви, че се надява днес Сергей Станишев да се оттегли от лидерския си пост в БСП. Други социалисти прогнозират, че единственото, което ще се случи на “Позитано” 20 е насрочването на следващия партиен конгрес.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.