Плаващите кейове на Кристо или да ходиш по вода

Да ходиш по вода

Арт инсталацията “Плаващите кейове” на българския авангардист Кристо, открита за посещение вчера за хилядите желаещи да “ходят по вода”, се наложи да бъде закрита снощи поради рязко влошаване на времето в района на северното италианско езеро Изео, предаде ДПА.

Най-новият проект на прочутия български творец предизвика огромен интерес в Италия. Вчера сутрин “Плаващите кейове” бяха открити за хилядите най-нетърпеливи посетители, които искаха да се разходят по водите на красивото планинско езеро Изео, по водите на което е “опъната” 3-километровата плаваща алея, състояща се от 220 000 полиетиленови кубове с гъста плътност, покрити със 100 000 квадратни метри жълто-оранжево платно и прокарани по водната повърхност.
“Плаващите кейове” водят първо от град Сулцано до остров Монте Изола, а после и до островчето Сан Паоло, което е частна собственост и което ще може да се види само отвън. Платформата е широка 16 метра и висока приблизително около 35 сантиметра над водата. Проектът на българския творец е финансиран изцяло от него. Говори се, че струвал 15 милиона евро.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.