Платформа към Съвета на Европа регистрира посегателствата срещу журналисти

Съветът на Европа заедно с пет партньорски организации, сред които и Асоциацията на европейските журналисти, създадоха онлайн платформа за защита на журналистическия труд и сигурността на журналистите. Нейната цел е да даде гласност на заплахите срещу журналисти и извършеното насилие над тях. Платформата действа и като механизъм за ранно известяване на Съвета на Европа за подобни казуси, на които институцията може да реагира.

Партньорските организации –Асоциация на европейските журналисти (АЕЖ), Article 19, European Federation of Journalists, International Federation of Journalists и Репортери без граница, се ангажират да събират, проверят и предоставят сигналите на вниманието на Съвета на Европа. Те ще следят и за развитието по вече регистрираните случаи и ще обновяват информацията за тях според това, какви действия са предприети от местните институции.

АЕЖ-България, в качеството си на национална секция на АЕЖ, ще събира сигнали от страната. Подайте сигнал чрез специалната форма за контакт на нашия сайт, ако вие или ваши колеги сте обект на някое от следните посегателства:

1. Атака срещу физическия интегритет на журналисти
2. Тормоз над журналисти
3. Безнаказаност за нарушения срещу свободата на словото
4. Заплаха срещу журналистически източници на информация
5. Действия застрашаващи труда на журналистите
6. Други

Успехът на инициативата ще зависи от реалните подобрения в законодателните рамки, които правителствата на страните членки на Съвета на Европа трябва да предприемат, за да защитят свободата на медиите. „Ето защо насърчаваме гражданите да бъдат активни в подаването на сигнали за посегателства срещу свободата на словото в България“, казва Кристина Христова, председател на АЕЖ-България.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.