Пламен Орешарски: Пускането на ІІІ и ІV блок в “Козлодуй” е невъзможно

Трети и Четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй” са спрени и няма никаква възможност да ги пуснем. Това обясни в отговор на въпрос министър-председателят Пламен Орешарски на редовната си среща с представители на граждански и НПО. Премиерът припомни, че спирането на четирите малки реактора в Козлодуй фигурира в Договора за присъединяване към ЕС и не можем да ги рестартираме под каквато и да е форма и претекст. Орешарски допълни, че демонтажът на реакторите е задължителен, защото от 2008 година страната получава немалки суми като компенсации затова, че тези мощности не работят.
По време на разговора си с гражданите, премиерът Орешарски коментира и ситуацията в Украйна, както и нашата позиция.
На първо място в принципната българска позиция относно Украйна е подкрепата в рамките на дипломатическите и политическите средства за българското национално малцинство, посочи Орешарски. Премиерът изтъкна, че това е била и една от предпоставките министър Кристиан Вигенин да посети Киев в първия възможен момент.
„Обявяваме се за териториалната цялост на Украйна”, каза още премиерът. На трето място той посочи призива към новите украински власти – да водят политика на деескалация на напрежението и на интегриране на всички украински граждани. „Считаме, че това е единственият път за омиротворяване на една страна, която в последните десетилетия, бих казал и в последните два века, е често поделяна в миналото между различни империи и държави”, коментира министър-председателят.
Според премиера Орешарски в този контекст би следвало да се преценява и предстоящият референдум в Крим. „Според украинската конституция той е незаконосъобразен и дори от чисто политическа гледна точка трудно може да оправдаете референдум в регион с голямо малцинство и да очаквате обективен резултат”, каза министър-председателят. Той добави, че се следи с особено внимание ситуацията в Украйна, както и мненията на партньорите от ЕК.

„За съжаление към настоящия момент нямаме оптимистични новини. Вероятно на предстоящата среща на върха в Брюксел другата седмица една от най- важните точки ще бъде обсъждане на ответна реакция на ЕК към случващото се в Украйна и в частност референдума в Крим. Това ни поставя на много сериозно изпитание, тъй като България потенциално е между страните-членки на ЕС, които биха претърпели най- големи икономически щети, ако се проведе следващ етап на политика на санкции спрямо Русия. Ще водим разумно дебата в Брюксел, така че от една страна да се намерят подходящи инструменти, които да въздействат за намиране на дипломатически и политическо решение за Украйна и от друга страна – недопускане на крайни действия, които ще навредят на страните-членки на ЕС, особено на уязвими като България”, обясни министър-председателят Орешарски.

На въпрос за социалната политика премиерът подчерта, че грижата за уязвимите слоеве от обществото е сред приоритетите на кабинета. „Ще продължим в рамките на фискалните възможности да отделяме първостепенно внимание на набора от социални мерки, които смекчават напрежението при най- уязвимите от социална гледна точка групи”, добави министър-председателят.

По отношение на случая в Лясковец министър-председателят отбеляза, че днешната акция е направена със санкцията на прокуратурата.
„Исках веднага информация дали са спазени всички инструкции. Това, което ми беше докладвано, е, че са спазени”, каза премиерът Орешарски.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.