Пламен Орешарски: ГЕРБ са несериозни към собствения си вот

Министър-председателят, министри и депутати коментираха провала на днешното пленарно заседание на парламента, на което трябваше да се обсъжда внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството заради провала му в инвестиционната политика.

ГЕРБ не са убедени в мотивите си, посочи премиерът Пламен Орешарски.

Ние сме тук, както виждате, подготвили сме се, отбеляза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Атаката на опозицията е неаргументирана, каза министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов и увери, че е готов да отговоря на въпросите към него по време на дебатите по вота.

„Виждате колко несериозно е отношението на ГЕРБ към собствените им вотове на недоверие, които внасят. Нелепо е да коментирам техните идеи за вот на недоверие“, отговори министърът на здравеопазването Таня Андреева на въпрос как би коментирала изтеклата информация, че следващият вот на недоверие, подготвян от ГЕРБ ще е за състоянието на здравеопазването.

Председателят на парламента Михаил Миков постави под съмнение желанието на ГЕРБ изобщо да има вот на недоварие.

Ако утре ГЕРБ отново провали заседанието, очевидно, че те не искат да се разглежда този вот на недоверие в Народното събрание, коментира Михаил Миков след проваленото пленарно заседание. Председателят на парламента припомни, че по конституция вотът на недоверие се реализира от 3 до 7 дни след внасянето в парламента, а в четвъртък изтича седмият ден. Миков не можа да си спомни друг подобен случай в българската парламентарна практика – вносителят на вот на недоверие да не се регистрира за участие в заседанието и окачестви поведението на ГЕРБ като злоупотреба с правата им.

„Днес се видя, че ГЕРБ не искат да се разглежда, да се дискутира вотът на недоверие към правителството, така както е внесен и по тази тема. Очевидно те сами са разбрали, че са сгрешили и така деликатно се измъкват от ситуацията”, каза още Михаил Миков.

„ГЕРБ е деструктивна опозиция. Днес стана ясно, че ГЕРБ превръщат политиката в една самоцелна тактика. Те заменят политиката с елементарен тарикатлък”. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан, след което повтори: „Точната дума е самоцелен тарикатлък като най-грозната изява на ГЕРБ-ерската деструкция в 42-ото Народно събрание”.

Лютви Местан се съгласи, че при положение, че ГЕРБ продължават да са деструктивни и отказват регистрация, заседания на парламента не могат да се проведат без гласовете на „Атака”. По думите на лидера на дПС, „не може да има заседание при положение, че ГЕРБ блокират работата на Народното събрание и „Атака” са нейде в Брюксел или кой знае къде”.

На свой ред лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов защити тезата, че мнозинството в парламента не подкрепя собственото си правителство.

„Всички управляващи ги няма. Станишев тук ли е? Няма го. Цялата партия ГЕРБ е вътре в парламента. Аз няма да нося БСП, ДПС и „Атака” на гръб”, заяви Борисов. Той самият бил в парламента, за да наблюдава провала на тази тройна коалиция, който не подкрепяла излъчения от нея кабинет.

„Не само „Атака”, а и БСП, и ДПС си провалят правителството – няма ги в залата”, натърти Бойко Борисов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.