Пламен Георгиев: Аз разреших СРС по аферата „Тановгейт”

До мен не са достигали направени със специални разузнавателни средства записи на телефонни разговори с Дянков, Танов, Борисов и Мишо Бирата. Това съобщи новоназначеният председател на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и бивш зам.-министър на правосъдието Пламен Георгиев пред БНР.

„Делото навремето беше стартирано срещу високите нива в митническата администрация. Аз тогава разписах използването на СРС и действително бяха записани доста такива разговори”, съобщи Пламен Георгиев. Той обаче бе категоричен, че тези разговори, които впоследствие бяха изнесени и предизвикаха разгорещени обществени полемики, никога не са стигали до него и това е доказано от комисията за разследване на СРС (Става дума за Постоянно действаща подкомисия към Комисията по правни въпроси в Народното събрание, която осъществява предвидения в чл. 34б от Закона за специалните разузнавателни средства и чл. 261б от Закона за електронните съобщения парламентарен контрол и наблюдение).

Ние не успяхме да съберем никакви доказателства за участие на високите етажи на митническата администрация в престъпни действия, но всъщност доказахме една много сериозна организирана престъпна група за контрабанда, която действа на територията на прокуратурата в Хасково и затова делото беше изпратено там, обясни Пламен Георгиев. Той допълни, че прокуратурата в Хасково е повдигнала съответните обвинения, а делото никога не е прекратявано.

Както е известно, през януари 2011 година избухна скандалът около покойния вече бивш собственик на пивоварната "Леденика" и президент на баскетболната федерация Михаил Михов. Тогава в медиите „изтече” стенограма и записи на телефонния разговор между Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. В него премиерът казва по повод митническа проверка: "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата…".

Няма да допусна Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да бъде въвлечена в каквито и да е извън законодателни способи за разрешаване на някакви проблеми, скандали и т.н. , изтъкна още Пламен Георгиев. Той бе категоричен, че оглавяваната от него институция ще действа само по закон и целта наистина ще бъде да се възстанови справедливостта.

Новият шеф на институцията (която някога бе известна като „Комисията „Кушлев”, по името на придобилия скандална известност нейн председател) съобщи, че е имал разговор с президента Росен Плевнелиев, който го е уверил, че са изработени много добри, прозрачни правила за нейната дейност занапред. Пламен Георгиев изрази убеждението си, че в комисията ще влязат честни и почтени хора, а върху нея ще има и сериозен граждански контрол.

Георгиев не допуска, че законът за конфискацията ще бъде отменен тъй като това би било ”несериозно”.

Припомняме, че през ноември 2012 година депутати от опозицията за втори път поискаха от Конституционния съд да обяви за противоконституционни текстове от Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Съдът обаче не се е произнесъл, тъй като не работи, блокиран от скандалите около попълването на едно свободно място – става дума за случилото се с Венета Марковска и Галя Гугушева.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.