Плакати призовават работниците да превземат ВМЗ

С призив работниците сами да превземат ВМЗ осъмна тази сутрин Сопот. На много места в града са разлепени плакати с предложението хората да поемат завода под свой работнически контрол, да прогонят от него онези, които са докарали предприятието до днешното положение. Акцията е на Съюза на комунистите в България и Движение "Че Гевара", съобщи БНТ.

„Тези организации си правят реклама на гърба на гладните хора. Няма да го допуснем”, коментира за „По света и у нас” Димитър Атанасов, който представлява една от синдикалните организации в оръжейния завод. От тази сутрин ефективната стачка там е възобновена. Към днешна дата хората имат да получават три аванса и две заплати.

„Търпението ни вече се изчерпва. Не изключваме нещата да излязат извън контрол”, предупреди Атанасов. До 15 часа днес Агенцията по приватизация удължи срока за внасяне на обвързваща оферта за ВМЗ.

Оръжейната компания "Емко" ЕООД, засега единственият кандидат-купувач, не внесе офертата си до петък, както бе обявено по-рано. Преди това собственикът на дружеството Емилиян Гебрев се срещна с ръководствата на двата синдиката в завода, като обяви намеренията си за съкращаване на 1800 от работещите в дружеството 3200 души.

Имаме уверения, че днес до 15.00 часа ще получим обвързваща оферта за ВМЗ-Сопот. Ако такава не бъде получена приватизацията на завода ще бъде прекратена. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов пред "Нова телевизия". Караниколов допълни, че според него няма никаква възможност да се наруши гласуваната от Народното събрание стратегия за приватизация и да се извърши продажба без условието за запазване на работните места и размера на фонд работна заплата в следващите три години.

“Ако не се стигне до продажба на ВМЗ, вариантите са няколко – обявяване на предприятието в несъстоятелност, изработване на нова стратегия и гласуването й в парламента, или продажба без условия”, уточни Караниколов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.