Писанчев обясни на депутатите ситуацията с радикалния ислям

На закрито заседание народните представители изслушаха председателя на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) Владимир Писанчев за проведената в Пазарджик, Пловдив, Смолян и Асеновград специализирана операция на ДАНС, МВР и прокуратурата срещу лица, заподозрени в проповядването на война и радикален ислям, както и във връзки с терористичната организация Ислямска държава.

В момента няма директна заплаха за страната от тероризъм, коментира Писанчев пред журналисти в кулоарите на парламента. Той допълни, че е обяснил на народните представители за операцията срещу радикалния ислям и е направил всичко възможно да ги убеди депутатите в необходимостта от тази акция.

Както е известно, след операцията на седем души – всичките роми-мюсюлмани – бяха повдигнати обвинения за проповядване на антидемократичната идеология на “Ислямска държава”. Според прокуратурата те са представлявали група с лидер Ахмед Муса, която е действала от юни до ноември тази година в Пазарджик. Второто обвинение е, че от юли до ноември 2014-а година в Пазарджик, Пловдив и Асеновград са пропагандирали война словесно и чрез публикуване на снимки, видеоматериали и колажи в интернет с логото на “Ислямска държава”.

Депутатите от „Атака” напуснаха изслушването на шефа на ДАНС преждевременно и го обявиха за фарс. Магдалена Ташева от националистическата формация коментира, че целта на изслушването е била да се изведат основания за създаване на ислямски център в България. “Изграждането на такъв център в кв. “Малинова долина” в София е стара мечта на Бойко Борисов”, каза тя. По думите й, шефът на ДАНС е подхвърлил тази идея пред депутатите и тя е получила подкрепата от съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Мотивът за подкрепата е бил фактът, че задържаният в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед е продукт на обучение по ислям в чужбина и ако е имало тук ислямски център, то той е щял да изучава един по-кротък и по-приемлив ислям.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.