Пхенян съобщи за успешен опит с водородна бомба

КНДР съобщи за успешен опит с водородна бомба

В навечерието на рождения ден на лидера си Ким Чен-ун Северна Корея обяви, че е провела първото си успешно изпитание на водородна бомба. По думите на говорител на севернокорейската държавна телевизия, ядреният опит е бил лично нареден от самия Ким Чен-ун и се случва само два дни преди рождения му ден.

Говорителят уточни, че тестваното ядрено устройство е „умалено“, което не може да се каже, за оценката на самия Пхенян. „С абсолютния успех на нашата историческа водородна бомба ние се издигнахме до ранга на напредналите ядрени държави. Последното изпитание, което е изцяло базирано на наша технология и създадено със собствени сили, потвърждава, че новоразработените ни технологични ресурси са акуратни, а освен това научно демонстрира силата на нашата умалена водородна бомба“, се казва в телевизионното изявление.

Великите сили осъдиха ядрения опит в КНДР.

Ядрените изпитания на Северна Корея нарушават духа на Договора за всеобща забрана на ядрените оръжия и застрашават националната сигурност на Русия. Това пише на своята страница във Facebook председателят на комисията за външните работи в горната камара на руския парламент Константин Косачев. „Севернокорейската ядрена програма се реализира от държава, която има обща граница с Русия. От Пхенян до Владивосток са по-малко от 700 км. И всички действия на КНДР в дадената посока засягат националната сигурност на нашата страна“, отбелязва Косачев.

САЩ осъдиха „провокациите“ на Северна Корея и се зарекоха да отговорят по подходящ начин, но в същото време заявиха, че засега не могат да потвърдят, че изолираната държава е извършила тест на водородна бомба. „Въпреки, че не можем да потвърдим тези твърдения в момента, осъждаме всяко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и отново призоваваме Северна Корея да се придържа към своите международни задължения и ангажименти“, заяви говорителят на Съвета по национална сигурност в Белия дом Нед Прайс.

Британският министър на външните работи Филип Хамънд определи изпитанието като провокация и опасно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. „Ако информацията за теста на водородна бомба от Северна Корея се окаже вярна, това би било опасно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и провокация, която осъждам без колебание“, написа Хамънд на своята страница в „Туитър“.

Китай изрази решителен протест. „Днес Северна Корея съобщи за ядрено изпитание. Правителството на Китай решително се противопоставя на това. Предотвратяването на разпространението на ядреното оръжие и обезпечаването на мира и стабилността в Североизточна Азия – в това се заключава позицията на Китай. Ние настойчиво призоваваме Северна Корея да се придържа към своите задължения по неразпространение на ядрено оръжие и да прекрати всички действия, които биха могли да изострят ситуацията“, се казва в съобщение от китайското външно министерство

Франция също осъди ядрения тест на Северна Корея като неприемливо нарушение на резолюциите на ООН и призова за силна реакция от международната общност.

ЕС ще работи заедно със Съвета за сигурност на ООН над проблема с ядрените опити на Северна Корея, а Върховният представител на Европейския съюз за сигурността и външната политика Федерика Могерини ще обсъди днес този въпрос с външните министри на Южна Корея и Япония. Това става ясно от изявление на Федерика Могерини, върховен комисар по външната политика на ЕС. В изявлението от офиса на Могерини се допълва:
„Ние ще работим със Съвета за сигурност на ООН, който днес ще проведе извънредно заседание, за да обсъди въпроса“.

От своя страна, Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредна среща във връзка с обявеното от Северна Корея изпитание на водородна бомба. Съвещанието е насрочено за 11.00 часа нюйоркско време (18.00 часа българско време).

Водородна бомба (термоядрена бомба) е популярното име на експлозивно устройство, използващо принципа на термоядрения синтез (сливане на атомните ядра), при който се отделя огромно количество енергия. Името ѝ се дължи на това, че веществото, което се използва за синтез, е някой от двата тежки изотопа на водорода – деутерий или тритий.

Тъй като термоядреният синтез изисква влагането на изключително количество енергия, устройството на водородната бомба включва като „детонатор“ „обикновена“ атомна бомба (т.е. такава, базирана на ядрен разпад). Задействането на устройството протича на два етапа – първо се взривява детонаторът – атомната бомба,който отделя достатъчно енергия, за да започне неконтролируема синтезна реакция, която предизвиква същинската експлозия.

При сливането на ядрата на леки елементи се отделя повече енергия, отколкото при ядрения разпад. Това означава, че термоядрените бомби могат да бъдат много по-мощни от “обикновените”. Температурата при термоядрените реакции е от порядъка на милиони К. Енергията, която се отделя при изпитване на термоядрени бомби, е еквивалентна на енергията, отделена при избухване на десетки милиона тона тротил и унищожава всичко в диаметър до 250 km.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.