ДПС напусна заседанието на НС заради реч на В. Симеонов за Баташкото клане

Парламентарната група на ДПС целокупно напусна пленарната зала на Народното събрание докато председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов четеше от трибуната декларация от името на групата за Баташкото клане, предаде „Фокус”.

“Неравноправното положение на българите се поддържа и насажда от Османската империя чрез насилствени методи, най-разпространени сред които насилствена ислямизация, убийства, заплахи, кръвен данък, еничарство, отвличане на момичета и момчета, както и дискриминация чрез закони, гарантиращи обезправяване на християнския етнос. Унищожаването на българската нация се извършва пет века и е довело до над 5 милиона жертви. Връх на насилието в издевателствата може да се посочи потушаването на Априлското въстание през 1876 година. Хиляди българи,които не са се подчини и са се противопоставили на поробителя, са били убити само заради етническия произход и изповядваната от тях религия”, се изтъква в декларацията на ПГ на Патриотичния фронт.

Валери Симеонов поясни, че българските жертви във въстанието са около 40 000 като вече се правят постъпки за тяхното канонизиране. Като най-ярък пример от Патриотичния фронт определят Баташкото клане, в което около 5 000 души са избити. „Това е извършено от турския башибозук и части на редовната турска армия, командвана от Ахмед Ага. По време на Руско-турската война отново зверства и престъпления се извършват над населението, които са описани и документирани. В периода 1903 – 1922 година по отношение на мирното българското население в Македония, Одринска и Беломорска Тракия, също е провеждана политика на изтребление, предизвикала масови преселения на близо милион българи към освободена майка България”, уточняват от Патриотичния фронт.

„Кланетата на българи са поредната трагична страница от системното унищожаването на българския народ. Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година е удавено в кръв от османските власти като мирното българско население е подложено на зверски кланета, извършени от редовната турска войска и башибозук. Над 100 000 българи са били избити, а други близо милион са били принудени да изоставят домовете си. Тези деяния са документирани с автентични материали и безброй свидетелства на потърпевшите българи”, е записано в декларацията.

По думите на Валери Симеонов отговорността ни пред паметта на предците ни, ни задължава да припомним на България и света за всички тези злодеяния. Симеонов припомни, че през 2008 година общинският съвет в Бургас е приел решение, осъждащо масовото изтребление на българския народ и определи 17 май за дата на преклонение. Примерът е бил последван и от редица общински съвети, като от Карлово са призовали парламента да признае геноцида срещу българите. Симеонов разясни, че на 30 април парламентарната група е внесла декларация за осъждане на престъпленията срещу българския народ.

„Очаквам при разглеждането на декларацията да получим подкрепа. Смисълът е не търсене на политически дивиденти, а преклонение пред жертвите на една безсмислена жестокост, недопускане на противопоставяне и национално обединение, а това е наша обща политическа мисия и дълг пред майка България”, каза още Валери Симеонов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.