Петя Ставрева: Най-тежка е кризата на доверие към институциите

„България преживява икономическа и политическа криза, но най-тежка е кризата на доверие към институциите“, заяви на брифинг във Варна председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева като коментира ситуацията в страната.

В Морската столица тя се срещна с местни зърнопроизводители,  животновъди и граждани и участва в дискусия за проблемите в земеделието.

„Вече 23 години България прави крачка напред, а след това – две назад. Това забави развитието на държавата и превърна гражданите в заложници на монополите и олигархията у нас. Времето на обещанията и на политическите оправдания свърши. С протестите си хората заявиха, че не искат преход без край“, коментира недоволството на българите Ставрева. По думите й, българите в цялата страна са казали “НЕ” на монополите и на техните покровители в няколко български правителства и са се обявиха  против ниския стандарт на живот. Според Петя Ставрева в служебното правителство нe трябва да има лица, задкулисно обвързани с монополите, както и фигури от прехода.

Тя коментира и новият програмен период в ЕС и усвояването на еврофондовете.

 Основната мисия на Програмата за развитие на селските райони  не се реализира – противодействие на обезлюдяването и създаване на алтернативен поминък в малките населени места, каза Петя Ставрева. Тя изтъкна, че липсата на адекватна политика за развитие на регионите и на земеделското производство води до фалити и срив на доходите за много българи, като в същото време европейските средства са реална възможност за подкрепа на дребния и средния бизнес, фермерите, общините. Петя Ставрева заяви още, че България има условия за развитие на еко- и биоземеделие, което е пазарна ниша и трябва да се реализира.

 „Проблемът е, че управляващите се грижат много повече за спазване на изискванията на ЕС, отколкото за хората”, каза Петър Атанасов, земеделски производител и областен председател на Обединени земеделци в Шумен. Според него има нещо сбъркано в системата у нас, тъй като “субсидиите се дават, за да произвеждаме и цената да пада, а в България това не се случва”. Той коментира и липсата на адекватна политика за подкрепа на животновъдството у нас.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.