Петролни компании със сигнал до Цацаров за агенция “Митници”

Прокуратурата проверява оръжейна фирма "Аркус"

Ръководството на Българската петролна и газова асоциация е внесло сигнал при главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) към Агенция “Митници”. Новината бе потвърдена днес от пресцентъра на прокуратурата. В информацията на държавното обвинение се посочва, че в този сигнал Валентин Златев и Андрей Делчев изразяват становището на петролните и газови компании – членове на Асоциацията: Бент Ойл Ад, Булмаркет ДМ ООД, Ви-Газ България ЕАД, Газтрейд АД, Инса Ойл ООД, Литекс АД, Лукойл, ОМВ, Петрол АД, Приста Ойл Холдинг ЕАД, Ромпетрол България ЕАД, Синергон Петролеум ЕООД, Шел България ЕАД.

В сигнала се припомня, че Българската акцизна централизирана информационна система към Агенция “Митници” е планирана да бъде основно средство за борба с контрабандата на цигари, алкохол и горива и би трябвало да е изградена така, че да събира и обработва всички необходими данни. Поради тази причина съответните фирми са длъжни да подават информация към БАЦИС. Компаниите са направили многомилионни инвестиции за хардуер и сотфуер, като само в сектора «течни горива» вложенията са за над 150 млн. лв.

„След поредица от срещи през тази година с отговорните за БАЦИС длъжностни лица от Агенция „Митници”, се потвърди информацията ни, че системата не може да обработи огромния обем данни; че се предават данни от контролни точки на задължените лица, които въобще не се отразяват в системата; буди съмнение, че се предават и такива, които после биват умишлено заличавани, за да се прикрият незаконни действия на икономически оператори; че основната функционалност на БАЦИС, а именно автоматичното сравняване на количествата, отчетени от входно-изходните измервателни системи, с количествата, декларирани от лицата, не работи. Стана ясно още, че въпросното сравняване много често се извършва ръчно и избирателно от митническите органи”, пише в сигнала до главния прокурор.

В него се поставят въпросите:

1.Осигурено ли е събирането на акциза от всички горива, постъпили на българския пазар?

2.Всички задължени по ЗАДС лица ли са изпълнили задълженията си във връзка с БАЦИС или има такива, които не са ги изпълнили точно и са осъществявали дейност, без да отговарят на изискванията на Закона?

3.Ако има такива лица, какви действия е предприела митническата администрация спрямо тях?

4.Спрямо кои икономически оператори са извършвани гореспоменатите „ръчни” проверки и има ли оператори, които не са били проверявани?

5.Ако има лица, които не са били проверявани, възможно ли е същите да бъдат проверени в момента или данните за техните транзакции липсват в масивите на Агенция „Митници”?

6.По какви причини за дълъг период от време не е осъществена връзка между БАЦИС (Агенция „Митници“) и НАП?

Предстои да бъде извършена пълна проверка на изнесените в сигнала данни.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.