Петролът трайно поевтинява, но у нас горивата остават скъпи

Цената на петролната кошница на ОПЕК (OPEC Reference Basket of crudes) се понижи в сряда до от $54,23 до $53,76. От началото на юли до момента средната цена на барел петрол, произведен от ОПЕК е около $56,86, а от началото на 2015 година – $55, 20.

През 2014 г. средната цена в петролната кошница е била $96,29, а през 2013 г. – $105,87.

Посочените данни дават представа за тенденциите на световния пазар, но рафинерията “Лукойл-Нефтохим” съобразява цените си с котировките на Средиземноморския пазар, въпреки че ползва нефт от собствени източници в Урал. Така или иначе, ако през лятото на 2013 г. българите наливаха литър бензин или дизелово гориво средно за около 2,60 лева при цени на барел петрол над $105, то в момента при двойно по-ниски котировки най-масовите горива държат цени около 2,33 лева. Обясненията на производителите са много: от поскъпването на долара спрямо еврото (от средно 2,47 лева за долар през 2013 до близо 1,80 лева през 2015-а), до дела на цената на суровия петрол в крайната цена на горивата.

За българите остава усещането, че купуват скъпи горива и това е факт, ако се съпоставят доходите на хората с цените на горивата – у нас може да се купи най-малко количество с една средна заплата. В абсолютни стойности бензинът у нас е сред най-евтините в ЕС, а дизеловото гориво е по-евтино дори в най-богатата страна от общността – Люксембург. Което не грее – пардон: не вози никого – защото пътуването до морето от София например гълта 1/3 от стойността на петдневна почивка за двама възрастни и дете, а и цените на горивата се отразяват върху цените на всички останали стоки.

Да не говорим, за обичайното сезонно поскъпване в разгара на отпускарския сезон, защото тогава има повишено търсене, пък и надали някой ще отмени почивката си заради 5-10 стотинки върху обичайната цена на литър гориво.

Въпрос с повишена трудност е защо у нас от години никой не протестира срещу високите цени на горивата…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.