Петьо Петров с молба за напускане на съдебната система

Висшият съдебен съвет няма за подаде оставка

Бившият шеф на Столичното следствие Петьо Петров е подал молба за напускане на съдебната система по лични причини, смятано от 5 април, т. е. с 30-дневно предизвестие. Това съобщи в началото на заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров.

Самият Петров обясни пред БНР, че мотивите за излизането му от съдебната система са лични и решението му няма връзка с проверката, която беше разпоредена от главния прокурор, след решението на ВКС по делото “Цонев, Попов, Сантиров”. Бившият шеф на столичното следствие, известен от години с прякора Петьо Еврото добави, че решението му да напусне системата било отдавна и дори цитира социолози и психолози, според които е добре човек да сменя професията си на 5-6 години – та затова и той.

На 3 февруари делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов приключи с окончателното им оправдаване от Върховния касационен съд (ВКС). В решението на съда подробно и аргументирано се обяснява, че делото е “емблематичен пример” за провокация към подкуп, инсценирана и проведена от следователя Петьо Петров, който в момента на произнасяне на оправдателната присъда бе шеф на Столичното следствие.

Още по време на разследването, а впоследствие и в съдебна фаза, стана ясно, че по делото има много сериозни данни, че не подсъдимите, а основният свидетел Петьо Петров е бил активната страна в осъществяването на престъплението. По време на целия процес и при последователните оправдателни присъди прокуратурата отказваше да коментира наличието на провокация към подкуп и евентуално търсене на отговорност на следователя Петров.

След това решение на ВКС Петров подаде молба да бъде освободен като шеф на следствения отдел към СГП. Тогава той помоли и да се извърши “пълна проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая и действията на абсолютно всички длъжностни лица от всички посочени в решението институции – МВР, ДАНС, прокуратура, без оглед и значение на длъжностите, които са заемали към онзи момент, както и понастоящем” по делото “Цонев, Сантиров, Попов”.Прокурори от ВКП започнаха проверка, на този етап не е ясно дали тя е приключила.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.