Петкратен ръст на рака на кожата от 1964 г. насам

За тревожен ръст на болните от рак на кожата съобщават онколозите у нас. За последните 50 години, пациентите с най-тежката форма на болестта са се увеличили пет пъти. Около 40% от болните умират, защото не са потърсили лекарска помощ навреме, съобщи ТВ7. По тези причини Българското дерматологично дружество започва Национална кампания за превенция на рака на кожата “Евромеланома 2014”.

“Това ще е девета кампания за България. Ние сме една от първите страни, в които започнаха тези мероприятия, а тази година тя ще обхване 25 европейски държави”, съобщи доц. Гриша Матеев от Кожната клиника на Александровска болница.

Специалистът обясни, че една от най-опасните форми на рака на кожата – меланомата – се среща по-често при хората с по-светъл цвят на кожата. Ходенето на солариум повече от един път в месеца, както и продължителното излагане на пряка слънчева светлина, са най-честите причини за образуване на меланома. Това е сред най-опасните туморни заболявания, защото местастазите се разпространяват бързо по цялото тяло.

Доц. Матеев препоръча на хората да избягват директното излагане на пряка слънчева светлина през лятото в часовете между 12:00 – 15:00 ч., тъй като тогава лъчите са особено опасни за кожата.

На 14 май ще се проведат безплатни изследвания за меланома у нас. В кампанията ще се включат над 200 лекари от цялата страна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.