Петко Николов оглави патентното ведомство

Петко Николов оглавява патентното ведомство

Петко Николов, бивш шеф на Комисията за защита на конкуренцията, е назначен без конкурс за шеф на Патентното ведомство, съобщиха пред Коментатор. бг депутати.  Според тях това скандално, защото управлението на Николов в КЗК ще се запомни с липсата на борба срещу картелите и монополите.

За Николов е ясно, че ще заеме този пост още от септември миналата година. Тогава депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров отправиха питане до министър-председателя Борисов за назначенията във висши държавни органи чрез публична процедура и конкурс.

“Българското законодателство делегира правомощия по редица висши назначения както на Министерски съвет (напр. Държавната комисия по сигурност на информацията), така и еднолично на Министър-председателя (напр. Председателя на Патентно ведомство). Същевременно, през последните години за редица други институции, извършващи сходни назначения, бяха въведени изисквания за провеждане на публични процедури, изслушвания и конкурси, с оглед гарантиране защитата на обществения интерес и недопускане на злополучни назначения като това на бившия шеф на ДАНС през 2013г. през мандата „Орешарски“ се обърнаха преди близо година депутатите от Реформаторския блок към премиера.

Техният конкретен въпрос към Борисов беше: “Считате ли, че подобна политика на публичност и прозрачност би могла да бъде реализирана и по отношение на назначенията, извършвани по предложение на МС и еднолично от Министър-председателя, чрез приемане на процедурни правила за публични номинации, изслушване и последващо назначение на най-подходящия кандидат?”

Николов е шеф на КЗК от 2003 г., подкрепен с гласовете на НДСВ, а през 2009 г. депутатите на ГЕРБ гласуваха да остане на поста. През юли обаче парламентът прие поправки, според които членовете на КЗК няма да могат да бъдат преизбирани веднага след изтичането на мандата им. През юни тази година парламентът избра нов състав на КЗК.  Депутатите избраха за шеф на комисията Юлиана Ненкова, майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и бивша съпруга на конституционния съдия Румен Ненков.    

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.