Петима кандидати за лидерския пост в СДС

Петима са кандидатите за председател на СДС, стана ясно по време на провеждащата се 21 Национална конференция на СДС на партията. Това са Иван Сотиров, настоящият главен секретар на партията Константин Арабаджиев, Детелина Симеонова, Божидар Лукарски и Драго Михайлов.

Председателят на СДС Емил Кабаиванов определи Синята коалиция като грешен политически модел, от който само ДСБ са имали полза. Кабаиванов окачестви оставката на предшественика си Мартин Димитров като бягство от отговорност.

За провала на СДС на последните парламентарни избори Кабаиванов обвини местни структури и дори политолози. Председателят на партията определи предизборната коалиция СДС като правилна и заяви, че въпреки тези изводи, потвърждава решението си да подаде оставка, като в същото време изрази готовност да остане в ръководството на партията, за да имало приемственост.

Кабаиванов потвърди позицията си, че са необходими нови предсрочни избори и призова членовете и симпатизантите на партията да участват активно в протестите, докато правителството не подаде оставка и не бъдат насрочени нови парламентарни избори.

От решенията на Националната конференция зависи дали партията ще бъде включена в преговорите за създаване на десен реформаторски блок. По думите на Кабаиванов,  десните формации трябва да се обединят, но на принципа на равнопоставеността и в името на стратегически и дългосрочни цели, а не само за преодоляване на 4-процентовата бариера.

Вероятно делегатите на форума ще одобрят и изменения в устава на партията.

Една от предлаганите промени в устава предвижда председателят на партията да се избира от Националната конференция, а не, както досега, чрез вътрешни избори от членовете на СДС. Ако тази промяна бъде направена, веднага ще се премине към избор на нов председател.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.