Петчленен състав на ВАС отхвърли исканията на акционерите в КТБ

Докладът на Alix Partners за КТБ не бил най-секретното нещо на света, ще го публикуват в интернет

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), ръководен лично от председателя на съда Георги Колев отхвърли на практика всички искания на акционерите в КТБ “Бромак” и “Бългериан акузишън къмпани”, както и на отстраненият от длъжност и обвиняем изпълнителен директор Орлин Русев и Вера Ахундова. Днешните решения на ВАС могат да се обобщят така: Съдът няма да спре или прекрати делото за лиценза на КТБ заради каквито е други дела; няма да назначи особен представител на банката; няма да си направи отвод и няма да насрочи открито заседание, информира “Правен свят”. Медията допълва, че с
днешното си определение ВАС не се е произнесъл по основния въпрос – дали акционерите имат правен интерес да водят дело за лиценза, нито по искането на “Бромак” да бъде отправено преюдициално запитване до Съда на ЕС за тълкуване на европейските норми по този въпрос.

При всички случаи обаче това трябва да стане до 19 април, тъй като с промени в Закона за кредитните институции на ВАС беше даден срок от един месец да приключи делото.

От днешното определение на ВАС става ясно, че магистратите солидаризират позицията си с УС на БНБ, който е ответник по делото за лиценза на КТБ. Според УС на БНБ всички искания на акционерите в КТБ са неоснователни и трябва да бъдат отхвърлени.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.