Петър Стоянов е кандидатът на СДС за конституционен съдия

Президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов бе номиниран от СДС за предстоящия избор на конституционен съдия на мястото на Венета Марковска. Новината бе съобщена в централата на СДС точно в 12,30 часа от лидера на СДС Емил Кабаиванов в присъствието на Петър Стоянов. Стоянов благодари за доверието, но поиска да му бъдат дадени три дни, за да прецени как ще завърши международните си ангажименти или да обяви, че няма да ги довърши. Петър Стоянов отказа да отговаря на журналистически въпроси и напусна брифинга в централата на СДС.

Ние сме убедени, че кандидатурата на г-н Петър Стоянов е толкова солидна, така авторитетна, че би следвало той да е и следващият председател на Конституционния съд, заяви при номинацията лидерът на СДС Емил Кабаиванов.

С тази кандидатура ние казваме следното: Съюзът на демократичните сили предлага най-достойния си член, защото той трябва да помогне на България, изтъкна лидерът на СДС.

В отговор на журналистически въпрос Кабаиванов заяви, че не е имало договорки с премиера Борисов кой да е кандидатът на СДС и че министър-председателят вероятно също научава в този момент за номинацията на Петър Стоянов. Кабаиванов поясни, че ще бъде възложено на депутатите от СДС в Синята коалиция да внесат в парламента одобрената от НИС кандидатура.

Въпреки поисканите от Петър Стоянов три дни за размисъл и уреждане на ангажименти, Емил Кабаиванов каза, че СДС няма и не мисли за резервна кандидатура.

По информация от пресаташето на ДСБ стана ясно, че не е имало среща или телефонен разговор между Иван Костов и Емил Кабаиванов за обща кандидатура или за подкрепа на кандидатурата на СДС. 

По време на брифинга репортер попита Емил Кабаиванов  колко депутатски места ще получи СДС поради това, че ставате агент 007 на Бойко Борисов и ГЕРБ. Кабаиванов заяви:”Това е твърде несериозно твърдение, нямам намерение да отговарям на въпроса”.

Петър Стефанов Стоянов е български политик и президент на България (1997–2002).

Роден е на 25 май 1952 в Пловдив. През 1976 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1990 г. става говорител на Съюза на демократичните сили (СДС) в Пловдив, а през 1992 г. поема длъжността на заместник-министър на правосъдието в кабинета на СДС, оглавяван от Филип Димитров.

През 1995 г. е избран за заместник-председател на СДС, отговарящ за вътрешната политика.

На 2 ноември 1996 е избран за президент на Република България с 2 502 517 гласа или 59,73% в екип с Тодор Кавалджиев за вицепрезидент на президентски избори. Встъпва в длъжност на 22 януари 1997 г.

Петър Стоянов се кандидатира за втори президентски мандат през 2001 г., но губи на втория тур от Георги Първанов, въпреки че първоначалните социологически проучвания сочат в негова полза.

По време на телевизионен дебат с участието на Богомил Бонев Стоянов изважда секретна папка, в която Бонев е уличен в контакти със съмнителни лица. Водещият Иво Инджев я прочита в ефир. В разгара на споровете репликата на другия водещ на диспута Светла Петрова е "така рискувате, най-големият победител от диспута да е Георги Първанов" , който не участва заради среща с избирателите. Действията на Стоянов действително отблъскват много от гласоподавателите и с умереното си поведение Първанов печели гласовете на колебаещите се.

През 2004 г. Петър Стоянов бе назначен от председателстващия ОССЕ български външен министър Соломон Паси за негов специален пратеник за уреждане на конфликта в Приднестровието. Конфликтът не е уреден.

Петър Стоянов е водач на листите на ОДС за парламентарните избори на 25 юни 2005 г. в Пловдив и Смолян и е избран за депутат. От 1 октомври 2005 г. е председател на СДС, като на 22 май 2007 г., след поражението на партията на изборите за Европейски парламент подава оставка. Остава депутат в парламента до 14 септември 2007 г., когато по негова молба Народното събрание гласува да бъдат прекратени правомощията му като народен представител.

Братът на Петър Стоянов, Емил Стоянов е избран през 2009 година за евродепутат от партията ГЕРБ. Преди дни Емил Стоянов обяви, че е помолил да бъде прекратен мандатът му като евродепутат.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.