Петър Чобанов: Правим всичко възможно за рестартиране на икономиката

„Политическата обстановка е предизвикателство за нас, но тя също ни помага да запазим фокуса върху провеждането на реформи". Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за CNBC, цитирано от пресслужбата на Министерство на финансите. Чобанов допълни, че правителството има ясна програма за реформи, която ще следва и резултатите от нея ще покажат заслужава ли да управлява или не. Според него, протестите са политически, а не социални. Финансовият министър увери,  че кабинетът ще направи всичко възможно от една страна да работи за рестартиране на икономиката, а от друга, да предложи мерки, за да разреши най-належащите проблеми, които са се натрупали в социалната област.

Министърът очерта приоритетите в работата си: „В момента подготвяме бюджета за следващата година и разработваме законодателни промени, които ще доведат до засилване на конкурентоспособността и ще увеличат възможностите за участие на малките и средни предприятия в обществени поръчки". Чобанов отбеляза, че се работи и върху намаляване на административната тежест на бизнеса и гражданите, както и преструктуриране на публичните разходи, за да се освободи място за инвестиции.

Министърът на финансите коментира и ситуацията в евро зоната. „На този етап предпочитаме да изчакаме да завършат реформите и преструктурирането на институциите във валутния съюз, за да видим каква ще е окончателната форма, която ще придобие", каза той. Петър Чобанов заяви, че България ще се присъедини към еврозоната, когато настъпи моментът, но българската държава също има да проведе доста реформи, да рестартира икономическия си ръст и да подобри конкурентоспособността си.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.