Петър Чобанов: Моментът за емитиране на нов дълг не зависи от евроизборите

Министърът на финансите Петър Чобанов отхвърли на брифинг в Пловдив твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви в кулоарите на парламента, че се изчаква да отминат евроизборите, за да се емитира нов държавен дълг. Днес Чобанов представя в Пловдив и Пазарджик, заедно с ръководството на Българската банка за развитие (ББР) новите услуги на банката, насочени към предимно към малкия и средния бизнес.
Петър Чобанов коментира планираната и заложена в бюджета за тази година емисия външен дълг и дълговата политика на правителството. Министърът припомни, че има строго разписани лимити на това колко нов дълг може да бъде поет през годината, както и за какво ще бъде използван той.
Държавният дълг, който ще бъде взет през тази година, ще бъде използван за погасяване на падежиращи през 2014 г. стари задължения в размер на 1,3 млрд. лв, около 1,7 млрд. лв. са за падежиращите през януари 2015 г. глобални доларови облигации, а с 1,4 млрд. лв. ще бъде финансиран бюджетният дефицит за 2014 година. Моментът за пускането на новата емисия външен дълг не зависи от евроизборите, а от ситуацията на международните пазари, уточни още Чобанов.
Финансовият министър коментира и очакванията си за приходите в бюджета, като уточни, че за първото тримесечие на годината постъпленията от акцизи ще бъдат с около 50 млн. лв. повече. По отношение на данъчните постъпления, информацията още не е пълна, тъй като предстоят най-силните дни за плащане на данъци до края на март. „Там също се надяваме на добри резултати и на допълнителни приходи”, допълни той. Според него сравненията на приходите за първото полугодие на тази година и на предходната не са коректни, тъй като ситуацията беше различна. „Имаме месеци от миналата година, когато възстановеното ДДС е било изключително малко, когато невъзстановеният данъчен кредит е бил голям и това е създавало впечатление за изкуствено по-високи приходи, които не са били налични”, разясни той. „Европейските избори ще струват около 22 млн. лева”, заяви в отговор на журналистически въпрос министър Петър Чобанов и уточни, че в Централната избирателна комисия се изготвят разчетите и след като те бъдат одобрени, ще бъде разписана и план-сметката за вота.
Министър Чобанов сподели, че се изготвят различни сценарии за отражението върху икономиката ни на евентуални санкции срещу Русия, и допълни, че такива рестрикции биха засегнали цялата европейска икономика и то в момент, когато тя започва все по-уверено да расте.
В миналото Българската банка за развитие (ББР) работеше само с големи клиенти, но сега стратегията е напълно противоположна и институцията се фокусира върху малкия и среден бизнес. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов на срещата с фирми от региона на Пловдив, на която бяха представени новите продукти на ББР. Той допълни, че целта на банката е не да бъде конкурентна на другите институции на пазара, а да намери нишите, слабите места, за да увеличи достъпа до кредитиране на бизнеса. Министър Чобанов коментира, че това например е сегментът на новостартиращите предприятия, които нямат никаква кредитна история и нямат възможности за финансиране. Според него данните за кредитирането на икономиката от началото на годината са много обнадеждаващи и се отбелязва ръст на заемите, отпуснати на бизнеса, като за това принос има и активната политика на ББР. Председателят на управителния съвет и главен изпълнителен директор на банката Димо Спасов допълни, че откакто съществува финансовата институция досега, не е имало толкова мащабна кампания за срещи с бизнеса по места, на които да бъдат представени новите продукти, да се чуе мнението на компаниите и гледните точки на хората.
Снимка: Пресцентър на МФ

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.