Пет партии с обща декларация за чисто киберпространство

Парламентът си даде месец ваканция заради изборите

Пет парламентарни сили подписаха декларация за чисто киберпространство и неизползване на платени тролове. Зад инициативата застанаха ГЕРБ, Реформаторският блок, БСП, Патриотичният фронт и БДЦ. Така и не стана ясно обаче как ще бъдат контролирани безплатните тролове в интернет, информира Дарик. По-късно от АБВ и ДПС разпространиха свои позиции, в които изтъкват, че също са радетели за чисто киберпространство, но не са подписали декларацията, защото не са били поканени от инициаторите от РБ.

Подписаните партии декларират, че няма да използват умишлено платени коментатори, партийно или фирмено организирани, с цел разпространяване на заблуди и клевети, насаждане на омраза или осъществяване на манипулативни внушения спрамо политически опоненти и други участници в публичния живот, се казва в декларацията.

Партиите, които са я парафирали, приканват гражданското общество и медиите да следят за нарушения на споразумението и да сигнализират за подобни действия по безкомпромисен начин.

Освен това те призовават участниците в изборния процес да се присъединят към инициативата и да дадат своя принос към създаването на отговорно и чисто киберпространство в полза и интерес на хората.

Антони Тренчев от реформаторите сподели, че за него е много радостно и показателно това колко бързо партиите са успели да постигнат консенсус по този въпрос. Преди по-малко от седмица бе проведена кръгла маса, на която бе изказано принципно съгласие и воля за подписването на такава декларация, напомни той.

Подписването на декларацията вероятно няма да реши проблема с троловете в интернет, но това е първата стъпка, каза Тренчев.

А ето и част от позицията на ДПС.

Научихме за инициативата на РБ за подписването на декларация за чисто киберпространство от медиите и също от тях за коментарите, относно неучастието на ДПС в нейното обсъждане и подписване. Упълномощена съм като ръководител на “Връзки с обществеността” да заявя, че инициаторите на тази декларация и съпътстващите я срещи и дискусии не са счели за необходимо да поканят представители на ДПС, пише Велислава Кръстева. – “Ние адмирираме всяка подобна инициатива, още повече, че именно Движението за права и свободи е най-голямата жертва на десните националистически тролове. И в този смисъл изцяло подкрепяме усилията на партиите – ползватели на подобни платени услуги да се преборят със себе си. Въпреки парадокса троловете да се борят с троловете си.

Що се отнася до това, че отсъствието на представители на ДПС е коментирано от РБ, то обяснението на този подход може да бъде само едно – явно свършиха реалните атаки срещу ДПС, та се налага реформаторите да прибягват до такиви евтини трикове”, завършва прессъобщението на ДПС.

Ръководството на ПП АБВ и парламентарната група на Коалиция АБВ изразява категоричното си неодобрение по отношение на използването на тролове за политическа пропаганда в интернет пространството, се казва в позицията на партията. Припомня се, че Алтернатива за българско възраждане бе сред първите формации, които се противопоставиха остро срещу опитите на партиите за изграждане на имидж чрез използване на платени провокатори в мрежата.

АБВ подкрепя декларацията за отказ от използването на платени интернет коментатори и със съжаление отбелязва, че не е била поканена да се присъедини към нея, изтъкват от партията на Първанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.