Пет групи в НС подкрепиха отлагане на решението за 16-те млрд

Депутатите от пет парламентарни групи – на ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ и АБВ – подкрепиха отлагането на гласуването на спорната ратификация за нов външен заем от 16 млрд. лева. Процедурното предложение за този мораториум бе направено от съпредседателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който предложи да се спре с първосигналното тълкуване на проекта и да се изчакат становищата на експертите.

Предложението на Валери Симеонов бе прието със 115 гласа „за”, 59 „против” и двама въздържали се. Против гласуваха от БСП, ДПС, един депутат от БДЦ и един независим депутат. “Атака” напусна залата и не участва в гласуването, а останалите 8 депутати от БДЦ също подкрепиха отлагането на дебатите.

„Разиграва се грозен алъш-вериш, покупка и продажба на цели групи”, заяви преди гласуването Георги Кадиев от БСП. “Да продължим дебатите, да гласуваме против и ако трябва да се ходи на избори – да се ходи. По-добре така, отколкото задължения за милиарди за децата ни”, призова „червеният” депутат.

При обявяване на гласуването, депутатите от левицата започнаха да скандират „оставка”, а председателят на парламента Цецка Цачева ги призова да напишат писмо с техните оставки и да ги входират в Народното събрание.

В процедура по прегласуване депутата от ДПС Йордан Цонев коментира, че от парламентарната група са се запознали със становищата на вносителите, въпреки че не са провели среща с министъра на финансите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.