ПЕС поставя 10 условия, за да подкрепи Юнкер за ЕК

ПЕС поставя 10 принципни изисквания, за да подкрепи кандидата на ЕНП Жан-Клод Юнкер за председател на новата Европейска комисия. Тава съобщи в Ипер президентът на ПЕС Серге Станишев. Часове по-рано стана ясно, че ЕНП ще подкрепи кандидата на социалистите и демократите Мартин Шулц за нов председателски мандат начело на Европейския парламент.

След като всички политически партии са заявили тази позиция, че кандидатът на партията, която събере най-много евродепутати трябва да получи мандат за съставяне на комисията, редно е да бъде предоставен мандат на Жан-Клод Юнкер, за да може да започнат политически разговори за съдържанието, политиката на комисията. Това заяви пред журналисти лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев преди подготвителната среща на министър-председателите от ПЕС за Европейския съвет и припомни, че това е било формулирано много ясно още на 27 май, непосредствено след европейските избори на среща в Брюксел.

„Това, което е много важно за нас, социалистите е, че не може комисията да продължава да кара по инерция, защото хората в Европа ясно показаха, че искат промени. Затова и аз съм подготвил 10 основни точки, които са съгласувани с кабинетите на премиерите на нашето политическо семейство“, обясни Станишев. Той допълни, че има и позиция на групата на социалистите и демократите, които очертават политическата рамка и какви промени в приоритетите искат да видят, за да разчита Юнкер на тяхната подкрепа в ЕП.

„Акцентите са основно върху инвестициите, заетостта, социалната защита на хората, преодоляване на огромните разлики между бедни и богати, младежката заетост, и още няколко, които в нашия Манифест, с който излязохме като платформа на изборите и ще отстояваме в програмата на комисията тези неща да залегнат. Политическите разговори следват след номинацията, която се очаква утре“, допълни лидерът на ПЕС.

Вместо, както обикновено срещата с министър-председателите да се проведе в Брюксел, този път тя се състоя в Ипер. Там бъде проведен и Европейският съвет, заради възпоменателна церемония по повод 100 години от Първата световна война.

На срещата присъстваха премиерът на България Пламен Орешарски, президентът на Франция Франсоа Оланд, както и министър-председателите: на Италия – Матео Ренци, на Дания – Хеле Торинг-Шмит, на Малта – Джоузеф Москат, на Белгия – Елио ди Рупо, на Хърватия – Зоран Миланович, на Чехия – Бохуслав Соботка, сред присъстващите бяха и вицепремиерът на Германия Зигмар Габриел, председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Мартин Шулц, председателят на ЕП Джани Питела, министри, еврокомисари от партии членки на ПЕС и партийни лидери.

Снимка: Пресцентър на БСП

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.