В Перник и Бобов дол подкрепиха стачкуващите в мина “Черно море”

Миньори от най-голямото въгледобивно предприятие в Перник “Мини открит въгледобив” излязоха на протест на главен път Е-79 край Драгичево. Те подкрепят колегите си от рудник “Черно море” в Бургас, които остават под земята, докато получат заплатите си.
Според синдикатите забавяне на 8 милиона лева плащания има и в Перник заради нередовно издължаване на НЕК към централите.
Миньорите от въгледобив “Бобов дол” се присъединяват към протестиращите си колеги от мина “Черно море” и ще останат под земята час след приключването на работния ден. Това се съобщава в декларация на синдикалната структура на КТ “Подкрепа” в Бобов дол, адресирана до министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, който е заедно с президента на работно посещение в Азербайджан.

Днес двама от протестиращите в мина “Черно море” бяха изведени в тежко състояние, съобщи БНР. Миньорите са били в прединфарктно състояние след 36-часовия престой под земята.

Първаночално бе съобщено, че на 300 метра дълбочина са останали 43-ма рудничари от нощната смяна. Днешната информация гласи, че протестиращите са
61.

Влошава се състоянието на хората под земята, казаха техни колеги, които им носят храна и вода. Очаква се към протестиращите по-късно да се присъединят още работници. От миньорски синдикат казаха, че действията на миньорите вече са спонтанни, а напрежението в рудника е много голямо и може да ескалира. По-късно те, заедно със семействата си, се подготвят за повторна блокада на пътя Бургас – Слънчев бряг.

Въпреки обещанията, че Националната електрическа компания ще изплати сумата от 270 хиляди лева, за да могат работниците да получат заплатите си, до момента пари по сметката на бургаската мина “Черно море” не са постъпвали.

В четвъртък министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов призна, че НЕК се разплаща със закъснение и частично с контрагентите си. Което не попречи на министъра да обвини за ставащото в мини “Черно море” ръководителите на мините и на ТЕЦ-Сливен, който е основен потребител на бургаските въглища. Според министъра НЕК се била разплатила с ТЕЦ-Сливен на 70 процента, като последният транш бил за над 700 000 лева и затова било неразплащането с миньорите било следствие от лошо управление.

По-късно през деня в Бургас де проведе кръгла маса по проблема с участието на представители на МИЕ, на мениджмънта и синдикатите в мини “Черно море” и на тецовете в Сливен и Бургас. По време на обсъждането представителите на МИЕ казаха, че съчувстват на миньорите, но категорично отказаха да се срещнат с тях.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.