Пентагонът потвърди, че руски Су-34 е нарушил турското въздушно пространство

В турските военновъздушни бази е обявена „оранжева“ степен на тревога, съобщават световните агенции, като се позовават на информация на Анадолската информационна агенция. Тази степен на тревога означава, че турсите ВВС са приведени в „пълна бойна готовност“ и пилотите имат право да действат незабавно без предварително съгласуване с командването, обяснява Deutsche Welle. Медията припомня, че мерките на Анкара са последица от поредното нарушение на въздушното пространство на Турция от страна на руски бойни самолети, участващи във въздушната операция в Сирия.

От Москва отричат за подобен инцидент, а от Вашингтон го потвърждават.

Изявленията, че руски боен самолет е нарушил турската граница са опити за оправдаване за свалянето на Су-24 и да се заблуди международната общност, коментира първият заместник-ръководител на комисията по отбрана към Съвета на Руската Федерация Франц Клинцевич.

Американското Министерство на отбраната потвърди твърдението на Анкара, че в петък руски изтребител Су-34 е нарушил турското въздушно пространство.

„Ние сме наясно със съобщенията и можем да потвърдим, че руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Турция и НАТО“, каза Марк Райт, говорител на Пентагона.

„Както заявихме след предишните инциденти, САЩ се присъединяват към НАТО в солидарността към Турция. Ние призоваваме Русия да уважава въздушното пространство на Турция и да прекрати действията, които водят до повишаване на нестабилността в региона. Важно е руснаците и турците да говорят едни с други и да предприемат мерки по намаляване на напрежението“, коментира говорителят на Пентагона.

Междувременно турският премиер Ахмет Давутоглу обвини Русия, че нарушава турското въздушно пространство и че бомбардира мирното население в Сирия. Според Давутоглу почти цялата активност на руската авиация в Сирия е в областите, населени с туркмени, което според него говори за това, че руските намерения не са добри.

„Искам още веднъж да предупредя Русия. Нейната позиция спрямо умерената сирийска опозиция е погрешна. Русия също така продължава да нарушава нашите граници, а също така подлага на бомбардировки мирното население“, каза Давутоглу, цитиран от УНИАН. Премиерът заяви, че Турция винаги ще бъде на страната на сирийския народ и определи режима на президента Башар Асад за „престъпен“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.