Пентагонът не изключва военния вариант за Иран

Споразумението за иранската ядрена програма по никакъв начин не пречи на Пентагона да запази възможността за военен вариант, за да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, заяви министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър пред журналисти в самолета на път за Израел за първия етап от обиколката му из Близкия изток.

На 14 юли Иран и шестте световни сили (петте постоянни членки на ООН и Германия) постигнаха историческо споразумение, което гарантира, че иранската ядрена програма ще бъде изключително с мирен характер.

Една от причините, поради които това споразумение е добро е, че то по никакъв начин не изключва военния вариант, ако Иран се опита да се сдобие с бомба, каза министърът.

„Ние запазваме и постоянно работим за подобряване на този вариант“, подчерта той.

Съединените щати ще продължат да задълбочават военното сътрудничество с традиционните си съюзници в района, като Израел и Саудитска Арабия, продължи Картър. Заради агресивния потенциал и злонамерените действия на Иран и заради борбата с екстремистки групи като „Ислямска държава“, ние ще се стремим постоянно да укрепваме позициите си в района, добави той.

Споразумението между световните сили и Иран по иранската ядрена програма продължава да е сред водещите теми в западния печат.

Правителството на американския президент Барак Обама предприе агресивна кампания в опит да успокои съюзниците си в Близкия изток, най-вече Израел и Саудитска Арабия, които се противопоставят на ядрената сделка. Въпреки че споразумението ще попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, вдигането на редица икономически санкции и постепенното размразяване на над 100 млрд. долара ирански активи ще направят света по-малко безопасен, пише американският вестник.

Ако Техеран разполага с повече средства, ще насочи военните, идеологическите и терористичните си дейности в задния двор на САЩ – Латинска Америка, пише редакторката на изданието Мери О’Грейди. Иран е взел на прицел региона още от средата на 80-те, изграждайки джамии и културни центрове, за да разпространи ислямската революция. Клон на „Хизбула“ пък пое отговорност през 1992 г. за терористичното нападение срещу израелското посолство в Буенос Айрес.

Според авторката иранските инвестиции в региона не се правят с цел осигуряване на храна и икономически растеж, а за преследване на стратегически цели. По думите ѝ има ясни доказателства, че от 2007 г. Техеран е инвестирал в изследване на уранови находища в Боливия, Венецуела и Еквадор, което вероятно е свързано с неговите ядрени амбиции.

От друга страна, в. „Ню Йорк таймс“ вижда в ядрената сделка възможност за сътрудничество по други въпроси като войните в Сирия и Йемен. Иранците и американците вече си съдействат в борбата срещу ИД в Ирак, макар и неофициално. Други потенциални сфери на сътрудничество могат да бъдат гарантирането на свободно преминаване на кораби през Ормузкия проток, оказване на подкрепа на афганистанското правителство и пресичане на трафика на опиум, от който се облагодетелстват финансово талибаните, пише „Ню Йорк таймс“.

Вдигането на международните икономически санкции в замяна на ограничаване на иранската ядрена програма ще засили позициите на умерените ирански политици. Но ако не бъдат усетени достатъчно бързо икономическите ползи от споразумението, умерените ще бъдат дискредитирани и на свой ред хардлайнерите ще засилят позициите си, предупреждава американското издание.

Критиците на споразумението между Иран и „шесторката“ не предлагат реалистични алтернативи, пише в. „Файненшъл таймс“. Според автора на статията в британското издание Едуард Лус, Иран е естествена противотежест на уахабитската теокрация на Саудитска Арабия в региона и тъй като не е арабска страна, няма начин да стане доминираща сила в Близкия изток.

Има моменти, в които американските президенти поемат рискове, за да променят света, какъвто го познаваме. Примери за това са приятелството на Роналд Рейгън с Михаил Горбачов и отварянето на Ричард Никсън към Китай. Сделката на Обама с Иран е почти толкова смайващ ход, колкото горните два. Възможно е да се провали, но нека това стане заради Иран, а не заради Конгреса, пише авторът във връзка с опозицията на много американски конгресмени републиканци срещу споразумението.

САЩ биха си вкарали автогол, ако торпилират най-значимия ход на дипломацията си за едно поколение, казва в заключение Лус.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.