Пенсионната реформа мина на първо четене с подкрепата на 115 депутати

Пенсионната реформа мина на първо четене с подкрепата на 115 депутати, 35 – „против” и 19 „въздържал се”. Това е подкрепата, с която след дълги дебати депутатите приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предложени от правителството, чийто автор и най-ревностен застъпник е вицепремиерът Ивайло Калфин. “За” гласуваха ПГ на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, Българския демократичен център и четирима депутати от ДПС

Народното събрание прие и т.нар. таван на пенсиите да отпадне от 1 януари 2019 г. С промените се урежда свободният избор за задължително осигуряване за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или само за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване.

Предвижда се плавно увеличение на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за трета категория труд, покачване на стажа за пенсия с по два месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

От 1 януари 2017 г. пък ще се увеличи и размерът на осигурителната вноска във фонд „Пенсии” с 1 процентен пункт и с още 1 на сто от 1 януари 2018 г., за да се осигури по-голяма независимост на пенсионната система от държавния бюджет. В същото време се отменя предвиденото повишение на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд от 5 на 7 на сто от 1 януари 2017 г. Заложено е към 2027 г. пенсиите да се увеличат с 40 процента.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.