Пенгезов и Петров с обвинения за длъжностно присвояване

Подкопаване на съдебната независимост

Военната прокуратура предяви обвинения на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на председателя на Военноапелативния съд Петър Петков. Двамата бяха извикани тази сутрин в ДАНС, където им връчиха обвиненията. И за двамата магистрати прокуратурата не е поискала налагането на мерки за неотклонение.
Пенгезов, който е о. р. генерал съобщи пред репортери, че му е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване. Председателят на Софийския апелативен коментира, че според него делото е от компетентността на Софийска градска прокуратура, а не – на военните.
“Ще им направя едно възражение за подсъдимост. Не е подсъдно делото на военните, а е подсъдно на градска прокуратура. Аз съм лице с имунитет, магистрат. Във връзка със службата, да съм извършил престъплението? Какво общо имам с военните? Ако бях извършил отклонение от военна служба, разбирам. Че съм бил генерал, няма никакво значение”, заяви съдия Веселин Пенгезов, цитиран от „Фокус”.
„Трябваше като организирана престъпна група да ни повдигнат обвинение”, иронизира Пенгезов. На въпрос – не сте ли само двама, той отговори – „към десетина човека сме” и допълни: „Нека да видя постановлението”.
Магистратът няма намерение да наема адвокат – щял да се защитава самичък като Георги Димитров.
Преди това председателят на Военноапелативния съд Петър Петков заяви пред репортерите, че всички действия, които сме извършили при реализацията на въпросния проект за информационна система за военните съдилища, са съобразно закона. Не сме злоупотребили с никакви обществени средства, нито за лични нужди, нито в интерес на други лица”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.