Пекин реагира остро на срещата между Обама и Далай Лама

Временно управляващият посолството на САЩ в Китайската народна република Даниел Критенбринк е бил извикан в Министерство на външните работи в Пекин заради неотдавнашната среща на американския президент Барак Обама с Далай Лама, съобщи ИТАР-ТАСС. Както е известно, официален Пекин изрази несъгласие с тази среща още преди нейното провеждане, но въпреки протеста на КНР президентът Обама прие тибетския духовен водач Далай Лама. След което закономерно последва и привикването на американския шарже д’афер в МВнР на Китай.

На Даниел Критенбринк е било заявено, че „грешните действия на САЩ се явяват намеса във вътрешнополитическите работи на КНР и са в разрез с поетите от САЩ задължения да не поддържат политика, насочена към отделянето на Тибет от Китай, както и, че срещата на президента на САЩ и Далай Лама нарушава основни принципи намеждународните отношения и нанася сериозна вреда на китайско –американските отношения”.

В петък президента Барак Обама разговаря около час с Далай Лама в Белия дом, въпреки позицията на Китай, изразена по-рано. За разлика от предишни срещи, на тази не са били допуснати фотографи и след края й, Далай Лама не е разговарял с журналисти.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.