Пеевски заяви намерение да се оттегли от поста в ДАНС

Делян Пеевски, новият шеф на ДАНС, изпрати писмо до медиите, че е готов да се оттегли от поста в името на гражданския мир. Той заявява, че е готов да приеме решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени решението за избирането му. Поводът е вчерашният протест в столицата, на който над 10 хиляди души заявиха нежеланието си Пеевски да ръководи ДАНС. Протестиращите носеха преминаха пред МС, пред парламента и през Орлов мост с български знамена и плакати и скандираха: Долу ДПС! и Мафия! Много от тях носеха и снимки на Делян Пеевски, върху които бе написано "Game Over". Недоволните надуваха свирки и развяваха флагове, хвърляха бомбички и димки. Освен от избора на Делян Пеевски, много от присъстващите изказваха недоволството си и от цялата политическа система, от политиците и управленческите им решения.

Ето и пълният текст на писмото, което Пеевски изпрати днес.

Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата.

Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. Този акт е израз на общата отговорност – моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан.

За мен властта не е самоцел. Неслучайно още не съм подписал акта за встъпване в длъжност. Убеден съм, това е характеристика на новото управляващо мнозинство.

Ние поехме отговорността за управлението в името на публичния интерес след 4 години власт на лица с криминален генезис от подземието. За тях властта е самоцел. Извън нея те се чувстват несигурни. Боят се от неизбежните разкрития. Наясно са, че времето, отредено за новото управление, е техният най-голям бич. Затова тръгнаха по пътя на деструкцията и се прицелиха в мен, защото знаят, че съм човек, който може да им противостои ефективно.

Кабинетът Орешарски има право на кредит на доверие, за да реализира реформите в правосъдието и вътрешния ред и да изведе страната от блатото на престъпното управление. Ако в името на този най-висш национален интерес е необходимо председателят на ДАНС да бъде професионалист от кариерата, аз съм достатъчно доблестен да приема с вътрешна убеденост това.

Противно на системното натоварване на публичния ми образ с безпочвени и незаслужени съмнения, аз имам мъжката си съвест да заявя, че нищо и никой не стои по-високо от националната сигурност на България.

Според новите промени в закона за ДАНС председателят на агенцията може да бъде освободен след предложение на Министерски съвет и последващо решение на парламента.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.