Пазарджишки медии протестират за правото си на информираност

Главните редактори на pa-media.net, pz-info.com, videlinabg.com, pzdnes.com и pa1.bg, както и на вестник „Пазарджишка Марица” и на телевизия „Телекабел” – Пазарджик разпространиха обща декларация до главния прокурор, председателя на Окръжна прокуратура – Пазарджик, ВСС и програма „Достъп до информация”. В нея, като представители на медии, представляващи основен фактор за информиране на местната общност, те протестират, че за пореден път са били пренебрегнати за сметка на националните телевизии и преса, като на 2 юли не са били известени за пресконференцията, дадена от Окръжна прокуратура – Пазарджик, по повод на новообразуваното дело срещу 14 поддръжници на „Ислямска държава” от Пазарджик.

Пресконференцията се е състояла в кабинета на прокурор Недялка Попова, като там е присъствала и началничката на Окръжната следствена служба в Пазарджик. За пресконференцията са били известени Нова телевизия и БТВ, кореспондентите на БТА, вестник „24 часа” и БНР. По неведоми пътища за събитието чули колеги от „Пазарджишка Марица” и радио „Фокус”. Така те също успели да чуят изявлението на представителите на Окръжна прокуратура и Окръжната следствена служба.
Останалите местни медии научиха за събитието от комюникето на БНР, както и от телевизионните репортажи.

Съгласете се, че е нелепо медии, които покриват над 50 000 души, от общо 111 100 в общината, да научават за пазарджишко събитие от националните медии, пише в съвместната декларация, публикувана от всяка от засегнатите медии. Ръководителите им изтъкват, че е крайно време да се спре неглижирането на местните медии от страна на държавните институции и фаворизирането на няколко централни медии.

“Никой не печели от неглижирането на хора, които искат да помогнат. Защото, ако тази практика на държавните институции продължава, подценяваните, един по един ще спрат да се интересуват от професионалната дейност на тези, които се отнасят към тях по този начин. А другите, на които се разчита да си свършат работата, може да нямат капацитета или желанието да го направят . Крайно време е, в частност, правораздавателната и правоохранителната власти да се научат да комуникират с медиите изобщо. В противен случай ще продължават да бъдат неразбрани”, завършва декларацията на главните редактори на пазарджишките медии.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.