Павлова: Няма пари за ремонт на тунелите, нужни са 60 млн.

ГЕРБ манипулирала данните за санирането

В бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ има осигурени средства за превантивен ремонт на тунелите, но те не са достатъчни за цялостен ремонт, в който да се включи подмяна на електроинсталацията и на изолацията. Такива инвестиции не са правени от 25 години, съобщи днес на конференция министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова във връзка с няколкото верижни катастрофи в тунели пред последната седмица. Според Павлова тези ремонти могат да бъдат направени при поетапно осигуряване на средства от бюджета, но само за петте тунела в значими пътни участъци са необходими 60 млн. лв..

Надяваме се, при добро изпълнение на бюджета, да бъдат осигурени средства за тунелите, така че и те да бъдат ремонтирани постепенно, така, както беше направено с магистралите, каза Лиляна Павлова. Като още веднъж изтъкна, че са нужни стотици милиони, за да се извършат онези ремонти по тунелите и виадуктите, които ще приведат съоръженията в минимално изискуемите норми за безопасност.

Павлова припомни, че в периода 2005-2006 г. е започнал ремонт на тунел „Ечемишка“. Средствата за него са платени авансово, но са откраднати от изпълнителя, като изолация така и не е направена, съобщи регионалният министър. Тя допълни, че разследването от страна на прокуратурата по случая продължава и до днес и специално за този тунел изпълнение на такъв тип дейности не може да се възложи докато не приключи разследването на вещите лица.

Тунелите, магистралите и виадуктите се обхождат с цел оглед всеки ден, каза още Павлова. По думите й ежегодно за тунелите се осигурява минималното поддържане – преасфалтиране и запълване на дупки, освежаване на маркировки, осветление.

Ще обявим зимната готовност на 1 или на 15 ноември, в зависимост от метеорологичните условия. За тази цел ще спрем работата по обектите, като машините трябва да бъдат преоборудвани за зимна поддръжка. От 15 ноември трябва да разполагаме с 3500 машини. В готовност в момента са 1100, като при нужда се осигурява поддръжка в планинските региони, обяви още Лиляна Павлова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.