Павлова дава на прокуратурата данните от проверката на плажовете

Информацията от направения през втората половина на месец юни и в началото на юли мониторинг на плажовете вече е предоставената на прокуратурата съобразно определения от нея срок – 20 юли. Проверки са извършени и от областните управители за предоставените за управление на тях плажове, която е обобщена и също е предоставена на прокуратурата. Това съобщи на брифинг днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Проверките за изпълнението на задълженията на концесионерите и наемателите съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще продължат и през август, като те ще бъдат текущи и внезапни, допълни министър Павлова.

Общо 209 са Черноморските плажове с издаден акт за изключителна държавна собственост. От тях неохраняемите плажове или частично охраняеми зони са 95, а останалите 114 са отдадени под наем или на концесия. При проверките, направени от инспектори на МРРБ не са открити нарушения на едва 23 плажа, т. е. на един от всеки пет. Сред тях са “Албена”, “Кранево”, “Златни пясъци”. Сред плажовете без нарушения, които са под контрола на областните управители, са тези във Варна.

Министър Павлова съобщи, че с най-арогантно поведение са били наемателите и концесионери на плажове в “Слънчев бряг” и Несебър, които си плащат глобите, но не премахват обектите в нарушение.

Лиляна Павлова обърна внимание, че концесионерите и наемателите са длъжни да осигурят безплатен достъп до морския бряг. Тя обясни още, че те имат задължение да осигурят медицинска помощ, течаща вода на всеки плаж и достъп до тоалетни, както и да не събират входни такси за морския плаж. Трябва да осигуряват табели къде е свободната и къде е платената зона и всички цени да са написани, подчерта министърът.

Недостигът на спасители е разрастващ се проблем и засяга всички ивици, изтъкна Лиляна Павлова. Тя обясни, че от разговорите с БЧК става ясно, че няма желаещи и е сигнализирана Агенция по заетостта с цел да се обмисли създаването на целенасочени програми в Бюрата по труда.

Министърът информира, че справка за цените на плажните принадлежности показва, че те са най-скъпи в курортите „Св. Св. Константин и Елена“ и „Св. Илия“, а най-евтини са на къмпинг Китен, където за чадър, шезлонг и маса искат 10 лева на ден. Средните цени за чадъри и шезлонги са между 3 и 8 лева на ден.

В момента се извършва геодезическо заснемане на плажовете. Започваме и изненадващи проверки. Констативните протоколи са изготвени и връчени на нарушителите, съобщи министърът. Тя обясни, че е даден срок за коригиране на нарушенията на концесионерите и наемателите. В случай, че нарушенията не бъдат отстранени ще последват санкции, а като трета стъпка ще бъдат прекратени договорите, допълни тя.

На интернет-страницата на министерството вече има подробна информация за цените на плажните принадлежности на плажовете по българското Черноморие.

(Източник и снимка: МРРБ)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.