Павел Димитров забравил папка със записки за скандални назначения на ГЕРБ

Народният представител от „Атака” Павел Монов е намерил в един от шкафовете на ведомствения си апартамент документи, забравени от предишния обитател – депутатът от ГЕРБ в 41-то Народно събрание Павел Димитров.

Документите от папката хвърлиха светлина върху скандални назначения, правени по време на предишното управление, съобщи днес председателят на временната комисия, която разследва партийните назначения по време на предишното управление Таско Ерменков. Той уточни, че от намерените документи става ясно, че централата на ГЕРБ в София е призовавала областните шефове да предлагат експерти от регионите, които да заемат възлови позиции в управлението на държавата. Писмата по електронната поща са изпращани от административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, показват документите. Става дума за попълване на щатове в полицията, пожарната, НАП, Сметната палата, Митниците, Гранична полиция, ГДБОП, Автомобилна администрация, ВиК, Държавен резерв, горските стопанства, социално битовите служби и дори в Държавната лотария, Операта, Филхармонията… Намерено е и искане да бъде предложен свой човек за окръжен прокурор.

От кореспонденцията става ясно, че почти всички кандидати, предложени от регионалните структури са членове на ГЕРБ или активни симпатизанти. Имало дори и уточнение, че кандидатът участва активно в партийния живот на районната организация и безплатно осигурява анимация по време на партийни заседания.

Таско Ерменков очерта технологичната схема на кадруването при ГЕРБ в 4 стъпки: 1 – административният секретар изпраща мейли до областните лидери с позиции, на които трябва да бъдат назначени хора от ГЕРБ. 2 – областните лидери връщат предложенията в централата. 3. – административният секретар ги изпраща на съотвентният министър. 4 – министърът се отчита като изпраща трудов договор за назначаване на партиеца.

Депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева обвини комисията, че не е заседавала през последните 2 месеца и тя не е запозната с данните, за които говори Таско Ерменков. Караянчева обаче припомни протокол от заседание на организация на ДПС, в който пишело: „Ние (ДПС) имаме НОИ, БСП имат НАП, БСП искат ГРАО, ние ще искаме статистическото бюро”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.