Павел Чернев: Няма за какво да жалим циганите, да не са нарушавали закона

Националистът и бивш депутат от “Атака” Павел Чернев и отец Иван спориха в студиото на Нова тв за правата на ромите и това дали е правилно да се разрушават техни домове, когато са построени в разрез със закона. Преди това телевизията излъчи репортаж от кв. Лозенец в Стара Загора, където втори ден продължава разрушаването на повече от 50 незаконни ромски къщи.
Мъж разказа, че двете му болни деца са спали навън, същата е била съдбата и на майка и детето й, което е само на 11 месеца. По думите на ромите никой не им е обещавал нов подслон.

„Горките цигани, които са нарушавали закона години наред. Няма какво толкова да ги жалим”, категоричен беше националистът Павел Чернев. Той заяви, че не разбира защо някой изобщо трябва да се занимава с „тези хора”, да взима решения и да носи отговорност вместо тях. Чернев изтъкна, че ако е на мястото на кмета на Стара Загора, щял да направя същото, но по-рано.

По-различно обаче беше мнението на другия събеседник в студиото – отец Иван. Той подчерта, че не всички имат възможност да живеят нормален живот.

„Не съм против ромите, българите или ромите. Ние трябва да имаме равни права навсякъде, но докато имаме права, възможности нямаме. Тези хора не са имали пари да си купят парцел и второ, нямат работа. Държавата се е отдръпнала”, коментира отецът.

„Продължавайки да задълбочаваме този проблем – че ние сме им длъжни, ние отново и отново създаваме групова привилегия на етнически признак”, контрира Павел Чернев и се обърна към отец Иван с думите: „Май ще сте някой червен поп, Вие”.

Националистът изтъкна, че в цял свят по закон се отнемат децата от родителите, които не могат да подсигурят на детето си жилище, храна и елементарни условия за живот.

„Така че всички, които плачат за закона – днес той се прилага. Това е положението. Цяла България не може да приюти 1 милион цигани да плачат”, категоричен бе Павел Чернев, според когото вниманието е ангажирано само с едно малцинство, а не с всички останали.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.