Пациентите ще доплащат за медицински изделия

Пациенти вероятно ще трябва да доплащат за медицински изделия, тъй като според новия Национален рамков договор, който влезе в сила от 1 април, средствата, които Здравната каса ще отпуска за целта, са намалени.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) понижи цените на много от медицинските изделия в кардиохирургията, за които заплаща. Мярката е част от стъпките за оптимизиране на разходите на здравния фонд, въпреки че НЗОК не дава мотиви за корекциите на цените. От фонда съобщиха обаче, че при договарянето ще изиска цените да са съобразени с тези в другите държави. Орязани са цените на сърдечните клапни протези. Досега за тях НЗОК плащаше по 3500 лева, а вече ще плаща около 3200 лева според вида им.

Според лекари това ще доведе до доплащане от страна на пациентите или ще натовари бюджетите на лечебните заведения.

Ако болният се окаже в невъзможност да покрие разходите по лечението си, болниците ще започнат да трупат по-големи дългове, каза проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Екатерина”, по Нова телевизия.

Той даде пример с цената на т. нар. изкуствено сърце. За него касата вече ще плаща 133 000 лева, а досега се предвиждали 163 000 лева.

Проф. Начев посочи, че са изпратени писма до всички фирми-доставчици с молба да свалят цените за НЗОК. “Дали пациентите ще доплащат за изделията сега, зависи само от въпросните компании”, каза проф. Начев.

Той поясни, че лечебните заведения имат запас от такива консумативи, но те са били закупени на по-високите цени. В случай че се наложи с тях да се спасява човешки живот, но болният не е платежоспособен, разходите остават за сметка на болницата.

„Задължителните здравни осигуровки, които плащаме, не са достатъчни. Предполага се, че с тях трябва да се покрие пакет, който изисква три пъти повече пари. Затова е необходимо този пакет да се осъвремени. А хората трябва да знаят, че може да им се наложи да доплащат за здравни услуги”, коментира още проф. Начев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.