Пациентът със съмнения за ебола е болен от малария

Пациентът във ВМА със съмнение за ебола е болен от малария – фалципарум. Това съобщи „Фокус”, позовавайки се на източници от болницата.

Рано сутринта резултатите от лабораторните изследвания показаха, че пациентът няма ебола.
Мъжът е български гражданин, който наскоро се е завърнал от Сиера Леоне. Той е бил приет първоначално в болница “Токуда” именно с предпологаема диагноза “малария”, която днес вече е и потвърдена от лабораторните изследвания.

Маларията (от италиански: mal’aria, „лош въздух“) е заболяване, причинено от вътреклетъчни паразити от род Plasmodium. До средата на 20-ти век маларията се е срещала и в България. Днес тя е заболяване, характерно основно за страни и райони от тропичните и субтропичните райони.. Причинителят на заболяването се предава при ухапване от комари от род Anopheles. В свободни страни маларията може да се пренесе от хора, пътували в области с голяма честота на случаите на малария. Освен заразяване при кръвопреливане и лабораторни злополуки, предаването от човек на човек е възможно само при бременността от майката на детето, ако плацентата е наранена (най-вече при раждане).

В род плазмодии само четири паразита са опасни за хората: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale и Plasmodium malariae. Те се различават значително по отношение на тяхното географско разпространение и протичането на болестта. Plasmodium falciparum е причинителят с най-голямо клинично значение и най-опасен.

Симптомите на маларията са втрисане, високата температура и изпотяване. Последователността на тези симптоми се нарича малариен пристъп и се повтаря на определен период от време в зависимост от вида малария. Особено при деца заболяването може да доведе до кома и смърт.

Ежегодно маларията е причина за около 250 милиона случая на треска и на близо един милион смъртни случая. Въпреки усилията за намаляване на случаите и подобряване на болничното лечение от 1992 г. насам, в някои области по света ефективността е изключително слаба. Ако разпространението на маларията остава на сегашното си ниво, смъртността през следващите двадесет години може да се удвои.

Днес маларията е ендемична в районите около екватора, в страни от Северна и Южна Америка, много части на Азия и голяма част от Африка.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.