Патриотите ще искат министри в кабинета Борисов-3

ГЕРБ и Патриотите се канят да управляват заедно 4 години

Обединените патриоти” ще искат министри в бъдещ кабинет – това заяви в интервю за “По света и у нас” на БНТ лидерът на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов.
Той препотвърди тезата на Валери Симеонов, че широка коалиция между ГЕРБ, БСП и “Обединените патриоти” би била една успешна формула за управление на страната. Каракачанов обаче е скептичен, че това може да стане. От централата на БСП отново потвърдиха думите на лидера Корнелия Нинова още от изборната нощ, че социалистите няма да участват в широко коалиционно управление заедно с ГЕРБ.
Най-добрият вариант е да бъде постигнато национално съгласие между основните политически сили за най-неотложните задачи пред страната, смята Красимир Каракачанов. Прогнозира обаче, че широка коалиция е малко вероятна.
“Ясно е, че към момента трудно може да се постигне едно мнозинство в парламента или едно правителство между ГЕРБ, БСП и ОП – не са узрели просто някои от партиите в България за търсене на подобно мнозинство и подобно правителство”., твърди Каракачанов.
Идеята, лансирана от патриотите, за широка коалиция между трите формации не провокира реакция от социалистите. От “Позитано” напомниха, че още в изборната нощ Корнелия Нинова беше ясна, че БСП няма да участва в управление с ГЕРБ.
За патриотите участието във властта не е самоцел, увери Каракачанов. Каза, че за тях е важно да има ясна програма за управление. Темите, на които държат, са повишаване на пенсиите, намаляване на битовата престъпност, развитието на икономиката, демографията. Ако се стигне до споразумение, този път патриотите ще искат да имат и свои министри, които да отстояват политиката им в правителството.
“Ако ние постигнем съгласие и се стигне до една обща програма за управление – да, смятам, че е разумно и необходимо ние да имаме своите министри. А в кои сфери? – Не искам да предпоставям нещата, защото ако отсега изброя нещо, може да се изтълкува едва ли не като някаква претенция. Ние някакви извънредни претенции нямаме. Ние имаме претенции към това да бъдат решавани конкретни въпроси”, казва Каракачанов
Кой ще е новият председател на НС – по тази тема разговори не са водени – така Красимир Каракачанов отговори на появилите се информации, че той ще оглави 44-то Народно събрание.
Преговорите за сформиране на кабинет след предсрочните парламентарни избори започват в петък – 31 март, когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се връща от Малта, съобщава Би Ти Ви

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.