Патриотичният фронт няма да подкрепи кабинета

Коалицията между НФСБ и ВМРО Патриотичен фронт няма да подкрепи коалиционното правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок, въпреки че хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов бяха сочени за естествен съюзник на двупартийното правителство и се смяташе за сигурно, че ще са част от новото парламентарно мнозинство.

“За кабинет, който ще изпълнява програмна декларация, която не съвпада с основните ни приоритети, няма да гласуваме. Кабинетът е следствие от това каква програма е съгласувана между партиите. Тази програма нас не ни устройва“, коментира тази сутрин Валери Симеонов пред парламентарните репортери. По-рано съпредседателят на ПФ каза същото в студиото на БНТ и обясни мотивите за това решение.

“Четири седмици говорим едно и също. Говорим, че трябва да направим една програма, която да се подпише от максимален брой партии, и тогава ще подкрепим правителството, което изпълнява тази програма. Никога не сме декларирали, че ще подкрепяме каквото и да е било правителство, в какъвто и да е било състав. Говорим, че за нас най-важното е програмата – това, с което сме убеждавали нашите избиратели да гласуват за нас, нашата програма”, изтъкна Валери Симеонов. Той припомни, че ПФ има досега проведени три кръга на преговори – “официални, сериозни, продължаващи по 4-5 часа, с ГЕРБ основно, и всички точки, по които сме се споразумели, бяха описани, стиснахме си ръцете – това бяха 83 от 94 точки от нашата програма”. Симеонов е категоричен, че в огласената програмна декларация, приета от ГЕРБ и РФ, отсъстват основните приоритети от програмата на Патриотичен фронт, т. е. няма нищо от договореното по време на консултациите.

“Обещаха, стиснахме си ръцете, разбрахме се, в техните 18 точки – те самите са заложили задължително гласуване, нов избирателен закон, задължително гласуване – разбрахме се по този въпрос, а сега ги няма тези неща. (…) Така излиза, че сме водили общи разговори”, аргументира позицията на ПФ Валери Сименов. По думите му, другият липсващ пункт е решението за одит и ревизия в енергетиката, в резултат на което да се докаже, че трябва да се замрази първо цената на тока и да се види, че цената на тока може да бъде намалена.

“В ГЕРБ има стойностни хора, но определено лимитът ми на доверие към лидера на партията започва да се стопява. Той си промени позициите няколко пъти в последните две седмици”, коментира още Валери Симеонов. След което допълни, че в ПФ остават доброжелателни и ще присъстват на всички срещи, на които бъдат поканени, както и че ще подкрепят всички решения, които са полезни за България.

Свързани публикации

1 Comment

  1. тоя идиот пък какво се вживява
    пълен кретен

Leave a Reply

Your email address will not be published.