Патриотичният фронт номинира Григорий Вазов за управител на БНБ

Парламентарната група на Патриотичния фронт предлага Григорий Вазов за управител на Българска народна банка. Номинацията бе съобщена от съпредседателя на ПФ Валери Симеонов пред репортерите в кулоарите на Народното събрание. Симеонов изтъкна, че Григорий Вазов е човек с безспорен авторитет, автор на редица книги и учебници, известен и уважаван заради своите принципи и морал.

Така номинациите за наследник на Иван Искров на поста управител на БНБ станаха три. От ГЕРБ първи обявиха кандидатура и предложиха Димитър Радев. В понеделник от ДБГ съобщиха, че ще на Реформаторския блок да издигне кандидатурата на Бисер Миланов, който два мандата е бил шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

По-рано днес депутатите гласуваха правилата за избор на управител на Централната банка. Решено бе, че номинации могат да правят парламентарните групи, а също така и независимите народни представители. Предложението се внася в писмена форма до Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на НС в 7-дневен срок от приемането на тези процедурни правила. Ако има няколко кандидата за управител на БНБ гласуването се извършва по азбучен ред на собствените имена на кандидатите, освен ако НС не реши друго. Кандидатите ще присъстват в залата на парламента. Гласуването ще бъде явно и с обичайните за парламента електронни пултове. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Ако няколко кандидати за една длъжност са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове „за”.

Когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за”.

Ако и при повторното гласуване никой от кандидатите не получи необходимите гласове, НС приемае решение за откриване на нова процедура за избор.

Заседанието на Народното събрание, на което ще бъде избран новия управител на БНБ ще се предава директно на интернет-страницата на Народното събрание.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.