Патриотичният фронт и Реформаторите заравят томахавката

Противопоставянето между Патриотичния фронт и Реформаторския блок заради издигането на отговорни държавни постове на участващата в РБ партия НПСД на Корман Исмаилов изглежда преодоляно на този етап. От ПФ коментираха, че е постигнато съгласие, а от РБ уточниха, че става дума за крехък баланс, а не за разбирателство, но все пак томахавката на войната изглежда заровена, засега.

След множество консултации и гласувания и водени от отговорната задача да не допуснем навлизането на България в нова политическа криза, поехме нашето тежко и отговорно решение в три части. Това заяви на брифинг в парламента Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичният фронт, предаде „Фокус”. „На първо място постигнахме съгласие с колегите от Реформаторския блок да издигнем представители на Патриотичния фронт на аналогични постове. Издигаме кандидатура от Патриотичния фронт, но не политическа, на човек за заместник-министър на отбраната и за заместник-областен управител на София-град. След което Симеонов за пореден път припомни, че програмата на ПФ има заложен текст, който категорично изключва назначаването на представители от етнически партии на ръководни държавни постове.

Освен това Валери Симеонов допълни, че са постигнали съгласие с Реформаторският блок и за свалянето на новините на турски език от канал 1 – нещо, което Петър Москов от РФ почти веднага опроверга на същия брифинг.

Не, не сме се разбрали, но сме постигнали баланс. Това заяви в парламента министърът на здравеопазването Петър Москов от името на РБ. – “Ние си оставаме на различни позиции. Това не означава разбирателство, че на ценностно ниво сме се припокрили. Ние нямаме разбирателство, имаме постигнат баланс в името на това мнозинството да оцелее”, заяви Москов.

Министърът каза, че от една страна за Реформаторския блок интеграцията на българските турци във властта е важна ценност, но за избирателите на Патриотичния фронт има недопустими граници в тази насока. „Нито ние, нито Фронта, сме променили мнението си по въпроса. Търсим баланс на общото, на ценностите”, посочи Москов.

„Относно новините не сме разбрали. Когато искаме новини на български в Сърбия, може би трябва да искаме същото отношение към турците в България. Но тук има нещо обективно. Смисълът на това една общност да бъде интегрирана през политика на националната телевизия, е тази политика да бъде ефективна”, обясни той и подчерта, че най-негледаемото и несмисленото от самата общност предаване са въпросните новини. „Тук въпросът не е на какъв език говориш, въпроса е какво казваш”, подчерта Москов, цитиран от “Фокус”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.