Патриарсите на Русия и Украйна с политически послания на Великден

Патриарсите на Русия и на Украйна Кирил и Филарет акцентираха в своите великденски послания и на кризата в Украйна, но апелите им към християните бяха противоположни, става ясно от информациите в руски и украински медии.

По време на великденската литургия в катедралния храм “Христос Спасител” в Москва главата на Руската православна църква подчерта, че всички опити да бъде отнета Украйна от Русия в миналото са се проваляли.

Обръщайки се към богомолците патриархът призова към молитви за омиротворяването на украинската земя и преодоляване на политическата и социална криза в Украйна.

„Украйна политически е чужда страна, а духовно и исторически никога не е била такава. Ние пред Бога сме един народ. Ние заедно изповядваме православната вяра. С уважение към суверенитета на съвременна Украйна, нека се помолим Господ да помогне да бъде преодоляна политическата и социална криза в тази страна”, каза патриарх Кирил.

Във великденското си послание православния патриарх на Киев Филарет заяви: “Страната, която ни гарантираше териториалната цялост, извърши агресия. Бог не може да бъде на страната на злото, ето защо врагът на украинския народ е обречен на провал”.

“Христос страда, умря и после той възкръсна и победи злото. И така ще бъде винаги. Бог ще ни помогне да възкръсне Украйна”, подчерта патриарх Филарет.

Православните в Украйна, които са близо 84 процента от населението, са поделени между Московската патриаршия и Киевската, към която се числят няколко милиона вярващи. В страната има и Гръко-католическа църква, която спазва православните ритуали, но е подчинена на Ватикана. Тя е обвинявана от Русия, че е инструмент за разпространение на католицизма.

На снимката: Патриархът на Украйна Филарет

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.