Патриарх Неофит е предложен за орден “Стара планина”

Правителството предлага на президента на република България да награди Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, с орден „Стара планина“ – първа степен по случай неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България. В мотивите се изтъква, че от избирането му начело на Българската православна църква Негово Светейшество неведнъж се прояви като истински духовен пастир на своето паство. С много такт и постоянство той наставлява и подкрепя нуждаещите се по пътя към Бога, призовава нацията към любов, единство и състрадание в дните на обществени изпитания и природни катаклизми.

Патриарх Неофит ще посрещне рождения си ден на 15 октомври в Троянския манастир, където е постриган за монах, в кръга на събратята си от Св. Синод, епископи и духовници от БПЦ. За празника не са поканени гости от чужбина.

Вместо да му бъдат изпращани подаръци и цветя предстоятелят на БПЦ призовава средствата да бъдат използвани за благотворителност. Те ще послужат за закупуването на подвижен ехограф за акушеро-гинекологична болница „Шейново” в столицата, както и за подпомагане на прицърковните кухни за бедни в София, информира сайтът “Двери”.

На 22 юни 2010 г. митрополит Неофит е удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски“, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод на неговата 65-годишнина.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.