Паси: Трябва да поискаме от САЩ не 14, а 1400 танка

Американските танкове не са чужда военна техника, това е съюзническа техника. Откакто България стана член на НАТО и на ЕС ние вече трябва да говорим за съюзническата техника като за наша техника. Това заяви в предаването на bTv “Тази сутрин” Соломон Паси. Бившият министър на външните работи припомни, че според действащия Договор за обикновените въоръжени сили в Европа България има право на над 1000 танка на своята територия.

“Ние сме далеч под този определен от договора минимум. Така че това, което в момента трябва да кажем на американците, е: ”Пратете ни не 14, пратете ни 1400 танка”, каза още Паси и допълни: “Ние имаме прекрасни предбрачни договори с НАТО – първо договорът, според който влязохме в НАТО през 2004 година, след това е Северноатлантическият договор, след това подписахме със САЩ през 2003 година започна този процес, когато го инициирах с Колин Пауъл, договор за българо-американските военни съоръжения, които сега са в Ново село и в Безмер. Тези два договора много добре определят нашите отношения с нашите съюзници и са ратифицирани от българското Народно събрание, изтъкна почетният председател на Атлантическия клуб в България. По думите на Паси “1400 танка – това е нещо, което ще донесе голямо спокойствие на българина, това ще донесе спокойствие на общините, на градовете, на нацията”.

Паси категорично не се съгласи с мнението на лидера на АБВ Георги Първанов, че танковете ни правят мишена.

“Принципната грешка в подобен тип изказвания е, че липсата на въоръжение те прави сигурен. Истината е точно обратната – наличието на въоръжение те прави силен, наличието на въоръжение те подсигурява.

Един негов предшественик (на Първанов) каза: “По-добре е танковете да дойдат” и в този смисъл неговият предшественик беше прав. В момента наистина е по-добре танковете да дойдат”, заяви Соломон Паси.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.