Паси: До 2030-а около милиард африканци ще тръгнат към Европа

В следващите 15 години около 1 милиард африканци ще тръгнат към Европа, чието население е 2 пъти по-малко. Това прогнозира пред БНТ бившият външен министър Соломон Паси. Той смята, че у нас и навсякъде в ЕС трябва „да се направят оазиси за препитания на бежанците” и „да се води борба с бедността, болестите и мизерията в Африка”.

Паси твърди, че в България най-плашещото е, че „се мисли от днес за вчера, а не от днес за утре”. Атлантикът обаче твърди, че бежанците могат да са „потенциал, а не негатив” и могат да се преборят с демографската ни криза.

Прогнозата на Соломон Паси надвишава повече от 10 пъти огласяваните досега. В края на август българският евродепутат Андрей Ковачев цитира изследване, според което 60 милиона души от зони на войни, нестабилност и глад са готови да се отправят към Европа в търсене на убежище и по-добър живот.

По-консервативната прогноза за развитието на имиграционния натиск казва, че средногодишно около 1,2 млн. бежанци ще стигат до Стария континент и следователно след 10 години 12 милиона „нови” европейци ще дават отражение върху националното, етническото, културното, а вероятно и върху политическото разнообразие на държавите, в които ще живеят.

Днес темата и прогнозите за имиграционния натиск коментира и бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

„В момента трябва да се вземе решение какво да се случи на българската граница. Ако не се спази закона, ще продължи да се застрашава националната ни сигурност. Тези вълни от мигранти се движат и напрежението пробива, където има дупка. Ще имаме страхотни проблеми в близко бъдеще”, прогнозира в студиото на Нова ТВ проф. Николай Радулов. По думите му бежанците избягват да преминават и да остават в нашата страна, защото „не сме блестяща дестинация и те ни заобикалят”, но ако не затворим границата, ще имаме проблеми.

“Няма бежанци в беда, които идват от Турция”, каза още Николай Радулов.

“Не трябва да истеризираме толкова много ситуацията с бежанците”, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова за “Здравей, България”. Тя поясни, че след две години Турция трябва да одобри споразумението за реадмисия и тогава ще можем да връщаме бежанците, преминали през турската ни граница. Засега, който влезе на българска територия и е регистриран у нас, трябва да остане тук. И според Дъблинското споразумение, ако той отиде в друга държава, трябва да бъде върнат.

В коментар на препоръката на бившия френски президент Никола Саркози за изграждането на регистрационни центрове в периферията на Шенген (включително в България), откъдето да бъдат разпределяни бежанците, министър Бъчварова заяви: “Ние нямаме интерес от това, но сме длъжни да го направим”.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Значи,когато гониш умните и способни българи зад граница,а внасяш неграмотни африкаци казваме ,че се борим с демографската криза?!

Leave a Reply

Your email address will not be published.